O fundaţie iraniană l-a lăudat pe bărbatul american care l-a atacat anul trecut pe scriitorul Salman Rushdie, provocându-i răni grave, şi a declarat că îl va recompensa cu 1.000 de metri pătraţi de teren agricol, relatează Reuters și Agerpres.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al IranuluiFoto: Office of the Iranian Supreme Leader / AP / Profimedia

Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, şi-a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a-şi folosi o mână în urma atacului comis de un musulman şiit american în vârstă de 24 de ani din New Jersey, pe scena unui eveniment literar organizat în apropiere de Lake Erie, în vestul statului New York, în august 2022.

„Mulţumim sincer pentru acţiunea curajoasă a tânărului american care i-a făcut fericiţi pe musulmani, orbindu-l într-un ochi pe Rushdie şi lăsându-l fără capacitatea de a-şi folosi o mână”, a declarat Mohammad Esmail Zarei, secretarul Fundaţiei pentru Implementarea Fatwa-urilor Imamului Khomeini.

„Rushdie nu mai este acum decât un mort în viaţă şi pentru a onora această acţiune curajoasă, circa 1.000 de metri pătraţi de teren agricol vor fi donaţi acestei persoane sau oricăruia dintre reprezentanţii săi legali”, a adăugat Zarei.

Atacul a avut loc la 33 de ani după ce Ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa (edict religios), care le cerea musulmanilor să-l asasineze pe Rushdie, la câteva luni după publicarea „Versetelor satanice”.

Unii musulmani au considerat că anumite pasaje din acel roman inspirat parţial din viaţa profetului Mahomed reprezentau o blasfemie.

Iranul nu a ridicat niciodată fatwa împotriva lui Salman Rushdie

Salman Rushdie, care s-a născut în India într-o familie musulmană din Kashmir, a trăit cu o recompensă oferită pentru asasinarea sa şi a petrecut nouă ani sub protecţia Poliţiei britanice.

Deşi guvernul pro-reformă al preşedintelui iranian Mohammad Khatami s-a distanţat de acea fatwa la sfârşitul anilor 1990, recompensa de mai multe milioane de dolari pusă pe capul lui Rushdie a continuat să crească, iar fatwa nu a fost niciodată ridicată.

Succesorul lui Khomeini, liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a fost suspendat de pe Twitter în 2019 pentru că a declarat că fatwa împotriva lui Rushdie era „irevocabilă”.

Bărbatul acuzat că l-a atacat pe scriitor a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune.