Statele Unite speră că Beijingul nu va folosi nicio vizită a parlamentarilor americani în Taiwan ca scuză pentru o acțiune militară, a declarat miercuri un diplomat american de rang înalt, adăugând că toate țările ar trebui să avertizeze China împotriva unui conflict pe insulă, potrivit Reuters.

Exercitii militare chineze in jurul TaiwanuluiFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

Relațiile dintre SUA și China au fost zguduite în august anul trecut de o vizită a lui Nancy Pelosi, pe atunci președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, în Taiwanul guvernat democratic, pe care Beijingul îl revendică ca fiind teritoriul său.

De atunci, mai multi oameni politici de stat americani au vizitat Taiwanul și s-a speculat că reprezentantul republican Kevin McCarthy, care a preluat funcția de președinte al Camerei Reprezentanților în ianuarie, ar putea vizita în curând insula, posibil în primăvară sau în vară.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat că Statele Unite s-au angajat să sprijine Taiwanul și capacitatea sa de a se apăra ca urmare a politicii „o singură Chină”.

„Și sperăm ca RPC (Republica Populară Chineză) să nu folosească vizita unui membru al Congresului în Taiwan ca pretext pentru o acțiune militară”, a spus Sherman.

China a intensificat exercițiile militare în jurul Taiwanului ca urmare a vizitei lui Pelosi. Relațiile tensionate dintre Washington și Beijing s-au deteriorat și mai mult în această lună după ce armata americană a doborât ceea ce a spus că a fost un balon spion chinezesc care a zburat pe teritoriul american.

Sherman, cel de-al doilea diplomat de rang al Departamentului de Stat, s-a bazat pe invazia Rusiei în Ucraina ca pe o lecție pentru China împotriva oricăror mișcări în Strâmtoarea Taiwan, spunând că războiul a crescut nesiguranța energetică și alimentară pentru întreaga lume, precum și presiunile inflaționiste.

„Același lucru ar fi valabil și în cazul unui conflict în Strâmtoarea Taiwan”, a spus Sherman. „Și astfel, îndemn toate țările să spună RPC că acest lucru le afectează. Acest lucru îmi afectează poporul meu, țara mea. Aceasta nu este o idee bună”, a spus ea.

Sherman a declarat că Washingtonul este „din ce în ce mai îngrijorat” în legătură cu parteneriatul „fără limite” al Chinei cu Rusia și cu sprijinul său pentru invazia Moscovei în Ucraina, chiar dacă încearcă să își sporească poziția la nivel mondial spunând că va ajuta la medierea unui sfârșit al conflictului. Ea a spus că China nu poate avea ambele variante.

Sherman afirmă că ucrainenii îi vor provoca un eșec strategic președintelui rus Vladimir Putin, iar „acest lucru va crea o mulțime de probleme pentru cei care susțin această invazie în continuare”.