Cel mai mare partid unionist din Irlanda de Nord se confruntă cu o dilemă istorică în cazul în care negociatorii UE și britanici vor ajunge la un acord comercial post-Brexit: să își redeseneze liniile roșii sau să riște să semneze un mandat de execuție pentru decenii de împărțire a puterii cu naționaliștii irlandezi, potrivit Reuters.

Irlanda si Uniunea EuropeanaFoto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia Images

Partidul Democratic Unionist (DUP) ar putea risca și să sprijine un acord de protocol pentru Irlanda de Nord care, cu siguranță, nu va îndeplini cerințele sale stricte, dar ar deschide ușa rivalilor mai radicali.

Alternativa: să respingă acordul, să își dubleze boicotul față de parlamentul descentralizat al Irlandei de Nord și să pună în discuție elemente cheie ale Acordului din Vinerea Mare, chiar în momentul în care liderii mondiali se pregătesc să marcheze cea de-a 25-a aniversare a acordului de pace din 1998, care a pus capăt la trei decenii de violență sectară.

David Kerr, fost consilier al lui David Trimble, principalul semnatar unionist al acordului de pace din provincia britanică, a declarat că acordul ar putea fi în „dificultate reală” dacă protocolul și împărțirea puterii eșuează.

„O rezolvare pozitivă a problemei protocolului nu este doar foarte benefică pentru toți cei care trăiesc în Irlanda de Nord, ci este vitală din punct de vedere strategic pentru viitorul locului Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit”, a declarat Kerr.

În condițiile în care Londra și Bruxelles-ul doresc să lase în urmă disputa lor post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord, Uniunea Europeană a declarat luni că se înregistrează progrese în discuțiile privind reelaborarea regulilor comerciale, care au menținut provincia pe piața unică de bunuri a UE pentru a evita o frontieră dură cu Irlanda, stat membru al UE.

Renegocierea a fost declanșată de furia sindicaliștilor și a susținătorilor de la Londra ai ieșirii Marii Britanii din UE în legătură cu impunerea de controale asupra unor bunuri care sosesc în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit.

Cu toate acestea, sondajele de opinie au arătat în mod constant că majoritatea alegătorilor nord-irlandezi sprijină protocolul, 54% dintre aceștia fiind în favoarea normelor cu aplicarea lor actuală mai ușoară și 34% opunându-se, potrivit unui sondaj periodic al Universității Queen's din Belfast, realizat ultima dată în octombrie.

În timp ce Regatul Unit în ansamblu a votat pentru ieșirea din UE la referendumul din 2016 privind Brexitul, Irlanda de Nord a votat pentru a rămâne în UE.

Liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a declarat pentru Reuters că discuțiile au fost „foarte mult ținute în secret” față de unioniști, dar a spus că nu este „paranoic în privința trădării” din partea guvernului britanic.

DUP, a adăugat el, nu este incapabil de compromis. „Nu vrem să facem din perfect dușmanul posibilului”, a spus el.

Dar dacă nu există un acord pe care unioniștii să îl poată susține, Irlanda de Nord va continua să nu aibă instituții politice funcționale, a spus el, „și nu cred că acesta este un rezultat pe care cineva și-l dorește cu adevărat”.