Aproape 3.400 de oameni au murit în urma cutremurelor devastatoare din Turcia, de unde continuă să apară imagini teribile cu clădiri făcute una cu pământul. Imagini filmate din dronă arată amploarea dezastrului din provincia de frontieră turcă Hatay, unde unele blocuri s-au prăbușit în totalitate, precum piesele de domino, scrie BBC.

Cutremur in TurciaFoto: Sertar Kayak / Sputnik / Profimedia Images

Imaginile arată distrugeri masive în Hatay, unde clădiri întregi s-au transformat în moloz, în timp ce altele din jurul lor au rămas în picioare. În imagini se văd coloane de fum care ies din clădirile distruse, în timp ce salvatorii se urcă pe structurile prăbuşite în căutarea supravieţuitorilor.

„Oamenii încearcă să-i scoată pe cei dragi prinşi sub dărâmături”

Aproape 13.000 de salvatori au plecat luni dimineaţă, la 6:00, ora locală, din Istanbul către zonele afectate de cutremur. Mulţi dintre ei sunt voluntari, scrie The Guardian.

Potrivit corespondentului The Guardian, citat de News.ro, oamenii din provincia Hatay sunt tot mai nemulţumiţi de modul în care autorităţile le-au acordat ajutor imediat după cutremur. Turcii şi-au vărsat din ce în ce mai mult furia pe internet în legătură cu ceea ce au spus că a fost un răspuns de urgenţă neglijent în cea mai sudică provincie, Hatay, mulţi dintre ei plângându-se că eforturile de salvare nu au reuşit să ajungă în zonă.

În Hatay, cutremurul a distrus mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv filiala locală a agenţiei turce de ajutor în caz de dezastre, AFAD.

  • „Sunt atât de supărat”, a declarat analistul Gönül Tol de la Middle East Institute din Washington.
  • „În Hatay nu există echipe de salvare de la Administraţia turcă pentru Dezastre şi Situaţii de Urgenţă. Oamenii încearcă să-i scoată pe cei dragi prinşi sub dărâmături. Este frig, plouă, nu există electricitate. Un membru al unei familii este prins sub o placă grea de beton, aşteptând salvatorii de ore întregi”, a declarat Tol.

„Sincer, nu ştiu ce voi găsi”

Unii civili turci şi-au luat din ce în ce mai mult asupra lor sarcina de a ajuta. Nihal Atasoy, o asistentă medicală în vârstă de 25 de ani, aştepta să se îmbarce într-un zbor spre Adana, după ce a decis să se ofere voluntar în cadrul eforturilor de salvare.

  • „Am locuit în Osmaniye, dar când am sunat acolo nu am putut da de prietenii mei în orele de după cutremur.
  • Când am reuşit în cele din urmă să dau de ei, mi-au spus lucruri de genul „casa mea este în ruine”. Aşa că am decis să mă ofer voluntară, deoarece în mod normal lucrez la terapie intensivă.
  • Sincer, nu ştiu ce voi găsi când voi ajunge la Adana, dacă voi încerca să salvez oameni prinşi sub dărâmături sau voi lucra în spital ca asistentă medicală”, a spus ea.

Salvatorii români, trimiși tot în provincia Hatay

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns tot în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, unde a început să construiască baza de operaţii şi a făcut prima misiune de recunoaştere, a anunţat marți dimineață Departamentul pentru Situații de Urgență.

Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România, conform DSU.

Eforturile de salvare, ce se desfășoară contra cronometru și în condiții de iarnă, au continuat pe tot parcursul nopții în Turcia și în nordul Siriei pentru a-i scoate de sub dărâmături pe supraviețuitorii cutremurelor violente care au devastat luni regiunea, lăsând în urmă câteva mii de morți.

Potrivit ultimului bilanț oficial (care este foarte probabil să crească) erau declarate decedate peste 4.983 de persoane, dintre care 3.381 în Turcia, potrivit agenției de stat pentru gestionarea dezastrelor (Afad) și peste 1.600 în Siria.