Istoricul Niall Ferguson a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ideea că ar exista un trend major la nivel internațional în ceea ce privește inversarea globalizării este un „miraj” care nu este susținut de date, relatează CNBC și The Washington Post.

Istoricul Niall FergusonFoto: Ariana Ruiz / Pi / Zuma Press / Profimedia Images

Istoricul în vârstă de 58 de ani, în prezent cercetător la universitățile Stanford și Harvard din Statele Unite, admite că unii indicatori, precum reducerea relativă a comerțului internațional comparativ cu producția industrială mondială, declinul fluxurilor de capital și a dominației SUA ca forță culturală ar putea sugera că globalizarea și-a atins punctul de vârf în jurul anului 2007.

Însă Ferguson, care în trecut a fost profesor la Harvard, Oxford, London School of Economics sau New York University, argumentează că alte exemple ar trebui să ne facă sceptici cu privire la faptul că lumea trece printr-o fază de „deglobalizare”.

În acest sens el a menționat la Davos comerțul puternic în unele zone ale mapamondului, precum cel dintre Uniunea Europeană și SUA, dar și „continuarea globalizării serviciilor”.

Nicio „deglobalizare”, afirmă Ferguson

„Mult din ceea ce pare un vârf al globalizării urmat de un platou sau declin are de-a face cu mișcările de prețuri. O distorsiune uriașă este creată de superciclul [circulației] mărfurilor, care a atins un vârf în 2010-2011 și asta a dus la creșterea cifrelor”, a declarat el.

El a amintit de asemenea că iPhone-urile continuă să fie proiectate în California și asamblate în China, deși mai târziu în cursul prezentării sale a spus că s-ar putea ca un „nou război rece” între China și SUA să ducă la o rupere între producătorii de hardware și software.

„Totul este un miraj. Nu există nicio deglobalizare majoră în curs”, a conchis acesta.

„Aș spune că suntem într-un moment de reglobalizare”, a plusat și reprezentantul Malaysiei la Forumul de la Davos, ministrul pentru Comerț și Industrie, Tengku Zafrul Aziz.

El și-a exprimat speranța că pe termen scurt țara sa va avea de câștigat de pe urma evitării Chinei de către unele companii occidentale în favoarea unor piețe din Asia de Sud-Est, dar că pe termen lung imaginea de ansamblu este mai îngrijorătoare.

Prezență record la Forumul Economic de la Davos

Ediția de anul acesta a Forumului Economic Mondial a înregistrat un număr record de lideri politici și din domeniul de afaceri, printre cei prezenți numărându-se peste 50 de șefi de stat sau guvern, 56 de miniștri de Finanțe, 19 guvernatori ai unor bănci centrale, 30 de miniștri de Comerț și 35 de miniștri de Externe.

Însă o absență vizibilă este cea a liderilor marilor economii mondiale, cancelarul german Olaf Scholz fiind singurul șef de stat al uneia dintre țările membre ale grupului G7 care își va face apariția la Davos.

The Washington Post notează că omologii săi din Europa au evitat probabil evenimentul din motive de imagine, pentru a nu fi văzuți alături de elitele financiare globale într-o perioadă în care cetățenii lor se confruntă cu o criză istorică a costului de trai.

În ceea ce privește Statele Unite, cei mai înalți reprezentanți ai administrației Biden prezenți la Davos sunt reprezentantul special pentru Climă John Kerry și Katherine Tai, reprezentantul SUA pentru Comerț.