Premierul italian Giorgia Meloni și omologul ei japonez Fumio Kishida au convenit marți la o reuniune comună să consolideze legăturile țărilor lor într-o serie de domenii, printre care economia, comerțul și apărarea, relatează Reuters.

Fumio Kishida alaturi de Giorgia MeloniFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Am fost de acord să ne elevăm relațiile la nivelul unui parteneriat strategic”, a declarat Meloni după întâlnirea care a avut loc la Roma.

Parteneriatul ar urma să includă un mecanism pentru consultări bilaterale în ceea ce privește subiectele de politică externă și apărarea, acestea vizând „toate temele și zonele de interes comun”, potrivit premierului italian.

Vorbind prin intermediul unui interpret, Kishida a declarat la rândul său că Roma și Tokyo vor consolida cooperarea în domeniul diplomației, investițiilor și cinematografiei.

Liderul japonez a început luni un tur în țările occidentale care reprezintă parteneri cheie pentru Tokyo după ce anul trecut guvernul său a prezentat un buget record de la al Doilea Război Mondial încoace pentru înzestrarea forțelor armate pentru a contracara acțiunile Chinei, Rusiei și Coreei de Nord în jurul granițelor sale.

Japonia își strânge legăturile cu Europa

În luna mai Kishida va găzdui la Tokyo un summit al țărilor membre ale grupului G7, afirmând că întâlnirea urmează să reitereze angajamentul față de ajutarea Ucrainei în vederea respingerii declanșate de președintele rus Vladimir Putin în luna februarie a anului trecut.

Luna trecută Japonia, Italia și Marea Britanie au anunțat un parteneriat istoric pentru a dezvolta până în 2035 un avion de luptă de ultimă generație prin combinarea proiectului Future Combat Air System, condus de Londra și cunoscut și sub numele de Tempest, cu programul japonez F-X, în cadrul unui proiect numit Global Combat Air Programme (GCAP).

BAE Systems PLC din Marea Britanie, Mitsubishi Heavy Industries din Japonia și Leonardo din Italia vor conduce proiectarea aeronavei, care va avea capacități digitale avansate în domeniul inteligenței artificiale și al războiului cibernetic, potrivit Ministerului japonez al Apărării.

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și al intensificării activității militare chineze în jurul Japoniei și Taiwanului, acordul ar putea ajuta Japonia să contracareze puterea militară tot mai mare a vecinului său și să ofere Marii Britanii un rol mai important în materie de securitate într-o regiune care este un motor cheie al creșterii economice globale.

Kishida a declarat că speră ca acordul să stimuleze cooperarea industrială între Italia și Japonia și „să pună bazele cooperării bilaterale pe termen mediu și lung” între cele două țări pe subiecte legate de securitate.