Furnizorii de energie nu depun suficiente eforturi pentru a ajuta brutăriile tradiționale franceze în ceea ce privește creșterea vertiginoasă a facturilor la energie, a declarat marți ministrul Finanțelor de la Paris, Bruno Le Maire, citat de Reuters.

Baghete francezeFoto: STR-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Le Maire, care va avea o întâlnire cu reprezentanții companiilor energetice mai târziu în cursul zilei pentru a discuta problema, a avertizat că guvernul său are la dispoziție „instrumentele de a-i face pe furnizorii de energie să își respecte angajamentele față de stat și companii”.

El nu a precizat însă care ar fi instrumentele în cauză și nu a dat nume în ceea ce privește furnizorii luați în vizor.

„Statul nu va dezamăgi pe nimeni. Statul nu îi va dezamăgi pe brutari”, a dat asigurări Le Maire în timpul unei conferințe de presă în care a subliniat că criza vine după ce bagheta franceză a fost inclusă în patrimoniul cultural al UNESCO în luna noiembrie a anului trecut.

Brutarii francezi propuseseră acest lucru în februarie 2021, avertizând că bagheta dispare de pe rafturi în favoarea batoanelor de pâine înghețate produse în masă.

„Statul francez își îndeplinește partea pentru a-i ajuta pe brutari, furnizorii de energie trebuie să își îndeplinească partea lor”, a mai spus marți Bruno Le Maire.

Guvernul francez pregătește măsuri pentru ajutarea brutarilor

Le Maire a mai precizat că statul francez le va scrie celor 33.000 de brutari pentru a le explica detaliile ajutoarelor existente în prezent pentru ei și cele la care se pot aștepta în viitor.

Mai devreme în cursul zilei de marți premierul francez Elisabeth Borne a confirmat informațiile potrivit cărora guvernul pregătește planuri pentru a-i ajuta pe brutari să facă față creșterii facturilor la energie, precizând că executivul de la Paris intenționează să le permită să își amâne plata impozitelor.

Borne a mai precizat că guvernul francez analizează posibilitatea ca brutarilor să li se permită să își plătească facturile la energie pentru primele luni ale anului mai târziu.

Dominique Anract, președintele Confederației Brutarilor Francezi, a declarat pentru Reuters că este mulțumit că strigătul de ajutor al brutarilor a fost auzit de guvern și i-a îndemnat pe membrii asociației sale să apeleze la toate ajutoarele pe care le au la dispoziție.

„Acum așteptăm un gest din partea furnizorilor de energie”, a mai spus acesta, adăugând că „dacă un brutar este captiv într-un contract mizerabil, el ar trebui să poată ieși din el”.