Vârsta medie a consumatorilor de marijuana în Franţa este în creştere, a anunţat luni Observatorul Francez pentru Droguri şi Dependenţă (OFDT), citat de Le Monde și Agerpres.

Manifestatie pentru legalizarea consumului de marijuana in FrantaFoto: Ait Adjedjou Karim / Abaca Press / Profimedia Images

Vârsta medie a crescut de la aproximativ 25 de ani la aproape 33 de ani între 1992 şi 2021, a raportat OFDT. Acest lucru se datorează parţial faptului că numeroase persoane care au început să consume marijuana la o vârstă fragedă şi-au păstrat acest obicei.

Consumul în rândul tinerei generaţii în prezent este, de asemenea, în scădere, a mai spus OFDT.

În rândul celor aproximativ 23.660 de persoane chestionate, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, peste 47% au spus că au fumat un joint la un moment dat în viaţă. Peste 10% au spus că au făcut acest lucru cel puţin o dată în ultimul an, o statistică similară cu cea din 2017.

Aproape 6% au afirmat că au fumat marijuana în ultima lună, 3% au făcut acest lucru în mod regulat şi 1,7% zilnic. Potrivit sondajului, majoritatea celor care consumă marijuana în mod frecvent sunt bărbaţi.

„Aceste elemente ridică semne de întrebare cu privire la o viziune naivă asupra consumului de marijuana în rândul populației”, a declarat pentru Le Monde Stanislas Spilka, șeful departamentului științific din cadrul OFDT și coautor al studiului.

„La sfârșitul anilor 1990 se credea că după vârsta de 25 de ani consumul de marijuana va scădea în rândul persoanelor care muncesc și se află într-o relație. Însă putem vedea că o parte a acestor consumatori tineri de la momentul respectiv și-au continuat sau reluat obiceiurile pe măsură ce au înaintat în vârstă”, a explicat el.

Consumul de marijuana este foarte popular în Franța, chiar dacă acesta este interzis.