Autorităţile din statul american Hawaii au mobilizat membri ai Gărzii Naţionale pentru a gestiona consecinţele provocate de erupţia celui mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, inclusiv o scurgere de lavă care ameninţă un ax rutier, informează AFP și Agerpres.

Scurgeri de lava la vulcanul Mauna LoaFoto: Tim Wright / The Mega Agency / Profimedia Images

Douăzeci de rezervişti din Garda Naţională din acest stat american din Oceanul Pacific au fost activaţi „pentru a ajuta comitatul Hawaii să gestioneze traficul rutier şi alte sarcini asociate erupţiei vulcanului Mauna Loa", a scris pe Twitter, luni, agenţia locală care se ocupă cu managementul situaţiilor de urgenţă.

Intrat în faza de erupţie pe 27 noiembrie, vulcanul situat pe cea mai mare insulă a arhipelagului continuă să expulzeze lavă pe versantul său nordic, fără să cauzeze, pentru moment, un pericol pentru aşezările umane.

Însă autorităţile locale se tem din cauza celei mai active dintre scurgerile de lavă, care avansează cu aproximativ 6 metri pe oră în direcţia unei şosele importante, „Saddle Road”, a cărei eventuală întrerupere i-ar obliga pe localnici la ocoluri foarte lungi.

Frontul de lavă se află de acum la 3,5 kilometri de acel drum, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS) în buletinul său de luni, însă, din cauza condiţiilor actuale „este greu să se estimeze când şi dacă acea scurgere de lavă va atinge şoseaua”.

USGS precizează totodată că emisiile de dioxid de sulf sunt mai degrabă în scădere, dar rămân suficient de mari „pentru a avea un impact de la moderat la important asupra calităţii aerului la nivel regional”, în funcţie, mai ales, de vânturile care bat în zonă.

Mauna Loa este cel mai mare vulcan activ din lume

Vulcanul Mauna Loa, atât de mare încât acoperă jumătate din insula Hawaii, nu mai intrase în erupţie din anul 1984. Atunci, el a expulzat lavă timp de 22 de zile, producând scurgeri de lavă care s-au oprit la doar şapte kilometri depărtare de oraşul Hilo, situat în nord-estul vulcanului.

Cu un vârf de atinge altitudinea de 4.169 de metri, Mauna Loa este unul dintre cei şase vulcani activi din arhipelagul Hawaii şi a cunoscut 33 de erupţii începând din 1843.

Insula principală a arhipelagului găzduieşte un alt vulcan, Mauna Kea, care este doar cu foarte puţin mai înalt decât Mauna Loa, având altitudinea de 4.207 metri.

La sud-est de Mauna Loa se află vulcanul Kilauea, care cunoaşte o activitate foarte susţinută, cu erupţii aproape neîntrerupte între anii 1983 şi 2019. Cea mai recentă dintre ele, minoră, este în desfăşurare de mai multe luni.