O erupție a început duminică noaptea, ora Statelor Unite, la Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din Statele Unite, a avertizat Serviciul de prospectare geologică al SUA (USGS), citat de Reuters.

Scurgeri de lava la vulcanul Mauna LoaFoto: Tim Wright / The Mega Agency / Profimedia Images

„În momentul de față scurgerile de lavă au loc doar în zona vârfului [vulcanului] și nu amenință comunitățile aflate la baza sa”, afirmă USGS, avertizând însă că, ținând cont de modul în care au evoluat erupțiile anterioare ale acestui vulcan, lucrurile pot evolua într-o manieră „foarte dinamică” și că direcția scurgerilor de lavă se poate schimba rapid.

De asemenea, USGS a ridicat nivelul de alertă de la „precauție” la „avertisment”.

Notificarea a mai adăugat că Observatorul Vulcanic din Hawaii va efectua misiuni de recunoaștere aeriană de îndată ce acestea sunt posibile pentru a evalua pericolele și a putea descrie mai bine erupția.

Peste 10 cutremure cu magnitudinea de 2,5 pe scara Richter au afectat regiunea în ultimele două ore, unul dintre acestea măsurând 4,2 grade de magnitudine.

Peste 30 de erupții ale Mauna Loa din 1843

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt ultima oară în lunile martie și aprilie din 1984, scurgerile de lavă ajungând până la o distanță de 8 kilometri de orașul Hilo ce are o populație de aproximativ 40.000 de locuitori.

Cercetătorii au avertizat încă din primăvara anului trecut că Mauna Loa s-ar putea „trezi la viață” în contextul erupțiilor ce aveau loc la momentul respectiv la vulcanul Kilauea învecinat.

„Vulcanul continuă să se trezească din somnul său”, USGS în mai 2021, precizând că „deși o erupție a Mauna Loa nu este iminentă, acum este momentul să vă revizuiți planurile în caz de erupție”.

Vulcanul a erupt de 33 de ori de la prima erupție bine documentată din 1843.