Premierul canadian Justin Trudeau și-a apărat vineri utilizarea unei legi speciale rar folosite pe timp de pace pentru a îndepărta camionagii care au paralizat capitala la începutul acestui an, invocând "riscuri serioase de violență", potrivit AFP.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Ocuparea în februarie a centrului orașului Ottawa de către camionagii mobilizați împotriva restricțiilor sanitare din jurul Covid-19 a marcat o țară neobișnuită cu astfel de mișcări sociale, iar evacuarea lor în temeiul legii a stârnit o dezbatere majoră privind libertățile civile.

Trudeau și-a justificat decizia făcând referire la "militarizarea anumitor vehicule" de către manifestanți și la utilizarea copiilor ca "scuturi umane".

Poliția este îngrijorată de acumularea de arme, a declarat el, adăugând că serviciile de informații canadiene au avertizat cu privire la "prezența unor persoane care promovează extremismul violent motivat ideologic" și care ar putea declanșa atacuri izolate.

Tensiunile au crescut pe măsură ce au apărut contramanifestații, cu "bunici care stăteau pe străzile rezidențiale împotriva unor camioane uriașe", a declarat premierul, ceea ce a ridicat temeri că canadienii au luat problema în propriile mâini.

Ocuparea centrului capitalei a fost însoțită de alte mitinguri în întreaga țară, blocând coridoarele comerciale, inclusiv cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei internaționale din America de Nord.