Președintele american și omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni luni, fără speranța de a-și rezolva diferențele fundamentale, dar cu intenția, din partea americană, de a gestiona rivalitatea lor acerbă într-un mod „responsabil”, potrivit AFP.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Cei doi lideri se vor întâlni la Bali, în Indonezia, în marja summitului G20, a anunțat joi Casa Albă.

Aceștia au avut deja cinci întâlniri prin telefon sau videoconferință, dar aceasta este prima lor întâlnire față în față din ianuarie 2021. Cei doi bărbați au avut însă deja ocazia să se măsoare în timpul unor întâlniri pe vremea când Joe Biden era vicepreședintele lui Barack Obama.

Cei doi lideri se întâlnesc cu scopul de a „gestiona în mod responsabil” rivalitatea dintre China și Statele Unite, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Washingtonul speră, de asemenea, că cei doi rivali vor putea „să lucreze împreună acolo unde interesele (lor) se aliniază”, a spus ea. Americanii se gândesc la climă, la lupta împotriva traficului de droguri și la sănătate.

Joe Biden și Xi Jinping vor discuta, de asemenea, o serie de chestiuni „internaționale și regionale”, a precizat ea, fără a menționa în mod explicit soarta Taiwanului, cea mai mare sursă de tensiuni.

Biden a spus miercuri că ceea ce vrea să stabilească cu liderul chinez atunci când vor discuta este să determine tipul de linii roșii reciproce care nu ar trebui să fie depășite.

„Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc”, a spus el, evitând să reformuleze comentarii anterioare care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană ar apăra Taiwanul dacă insula ar fi atacată.

Un alt subiect de tensiune este reprezentat de invazia Ucrainei de către Rusia, Joe Biden dorind ca Beijingul să se distanțeze de Moscova.

Consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că China a trimis un semnal „pozitiv” prin faptul că s-a pronunțat recent împotriva utilizării și amenințării cu utilizarea armelor nucleare. Asta după ce Rusia a făcut o astfel de amenințare în legătură cu Ucraina.

„Nu am văzut niciun efort de amploare (din partea Beijingului) pentru a eluda sau submina regimul de sancțiuni” impus Rusiei de către Occident, a spus el.