În McAllen, un oraș texan situat la granița cu Mexicul, inflația este, ca și în alte părți din SUA, o problemă majoră în această zi electorală, dar problema migrației rămâne o preocupare într-una dintre porțile de intrare pentru migranții din America Latină, potrivit AFP.

TexasFoto: Hotnews

„Cred că principala problemă în acest moment, care ne afectează pe toți, este costul ridicat al inflației, prezent peste tot în lume”, a declarat Tony Jalomo, un pensionar în vârstă de 57 de ani, care se îndreaptă spre secția de votare amenajată în azilul de bătrâni din oraș, dar „imigrația este o problemă americană și avem nevoie ca ambele părți să discute despre ea pentru a găsi o soluție”.

În acest oraș, unde 80% din populație este de origine hispanică, principala preocupare în aceste alegeri de la jumătatea mandatului, care privesc atât Congresul, cât și multe birouri locale, este ce vor face autoritățile în legătură cu presiunea migratorie tot mai mare de la graniță.

Pentru că McAllen este unul dintre punctele de intrare în Statele Unite preferate de migranți, cu un pod peste Rio Grande traversat de sute de mașini în fiecare zi și cu un zid construit sub administrația Trump care acum face parte din peisaj.

În ciuda acestui fapt, mii de migranți din America Centrală, Cuba, Venezuela sau Haiti încearcă să traverseze râul prin orice mijloace pentru a intra în Statele Unite.

Bastion democrat

Ca semn al acestei presiuni neîntrerupte, peste 2,5 milioane de persoane au fost ținute în centre de detenție între 1 octombrie 2021 și 31 august 2022, potrivit poliției de frontieră.

Cei mai mulți își părăsesc țările din cauza sărăciei, a violenței și a lipsei de perspective, motive care nu prea mai găsesc sprijin la nord de graniță.

„Au încălcat sistemul de imigrație (...). Ambasadele, consulatele, posturile de pază sau podurile internaționale sunt inutile. O mulțime de oameni traversează Rio Bravo. Statele Unite sunt victima unei invazii tăcute a 11 milioane de imigranți ilegali”, a declarat Francisco Cabral, în vârstă de 71 de ani, folosind numele dat de mexicani râului care separă cele două țări.

Acest muncitor de origine mexicană, care s-a născut și a trăit întotdeauna în Statele Unite, se referă la dorința președintelui Joe Biden de a legaliza situația a 11 milioane de imigranți fără acte care trăiesc pe teritoriul american, o inițiativă care ar putea fi complicată dacă partidul republican va obține majoritatea în ambele camere ale Congresului.

McAllen a fost dintotdeauna un bastion democrat, dar în ultimii ani conservatorii au câștigat teren, iar un candidat republican, Monica De La Cruz, are acum șansa de a câștiga și de a intra în Camera Reprezentanților.

El însuși un republican convins, Cabral consideră că președintele Biden conduce țara „spre dezastru” și nu dorește ca banii din impozitele sale să finanțeze programe sociale pentru migranți.

Frica și divizarea

Pentru Juanita Gonzales, o pensionară de 60 de ani, este esențial ca teritoriul să rămână în mâinile democraților.

„Dar este un lucru complex, pentru că nu este clar care sunt intențiile unei părți sau ale celeilalte”, a spus ea.

Carlos Fantini, un vânzător de mașini, consideră că „principala problemă este traficul de persoane aici, la graniță”.

Deși este „trist pentru acești oameni care trebuie să emigreze”, el insistă, de asemenea, asupra a ceea ce migranții aduc în plus: „Vor munci, își vor plăti taxele, vor face lucruri pozitive”.

Aceasta este opusă viziunii republicanilor, pentru care imigrația provoacă insecuritate, care trebuie combătută prin furnizarea de resurse suplimentare poliției de frontieră pentru a proteja familiile din McAllen.

Conștient de riscul de pierdere electorală a orașului, fostul președinte democrat Bill Clinton a mers în oraș pentru a o susține pe candidata democrată, ea însăși hispanică, Michelle Vallejo.

Femeie de afaceri de meserie, Vallejo spune că McAllen poate aduce multe oportunități dacă există investiții. Bill Clinton, pe de altă parte, consideră că republicanii alimentează ura față de migranți.

„Ei nu vor să gândești. Vor să vă fie frică, vor să fiți divizați, vor să vă uitați la alți oameni și să credeți că diferențele sunt mai importante decât umanitatea noastră comună”, a declarat fostul președinte democrat la un miting.

Romelia Hinojosa, o mexicancă în vârstă de 64 de ani care locuiește în McAllen de peste 20 de ani, a declarat că „în calitate de oameni, toți avem oportunități, iar dacă apare oportunitatea de a veni și de a-ți îmbunătăți calitatea vieții pentru că nu este posibil în țara ta, atunci bine ai venit atâta timp cât o fac cum trebuie”, adaugă ea.