Sancțiunile economice, principalul mijloc pe care Statele Unite îl folosesc de ani de zile pentru a încerca să exercite presiuni asupra Coreei de Nord, au eșuat lamentabil în încercarea de a opri programele nucleare și de rachete ale acesteia sau de a o readuce la masa negocierilor, subliniază Reuters.

Kim Jong Un, în stil „Top Gun” la ultima lansare de rachetăFoto: STR / AFP / Profimedia

În schimb, programul de rachete balistice al Coreei de Nord a devenit mai puternic și a implicat în acest an un ritm record de testare a mai multor tipuri de arme - inclusiv a unor rachete balistice intercontinentale concepute pentru a ajunge pe teritoriul continental al SUA.

Mai mult, se așteaptă ca în curând să pună capăt moratoriului autoimpus de cinci ani privind testarea bombelor nucleare.

Acum, factorii de decizie politică din SUA și predecesorii lor nu pot face mai mult decât să încerce să determine ce a mers prost și cine ar putea fi vinovat.

"Am avut un eșec politic. Este un eșec politic generațional", a declarat Joseph DeThomas, un fost diplomat american care a lucrat la sancțiunile împotriva Coreei de Nord și Iranului și a servit în administrațiile președinților democrați Bill Clinton și Barack Obama.

"O întreagă generație de oameni a lucrat la acest lucru. A eșuat... așa că, în regulă, acum trebuie să trecem la pasul următor, să ne dăm seama ce facem în legătură cu asta", spune DeThomas.

Sancțiunile au încetinit programul

Oficialii administrației Biden recunosc că sancțiunile nu au reușit să oprească programele de înarmare ale Coreei de Nord - dar susțin că acestea au fost cel puțin eficiente în încetinirea programului nuclear nord-coreean.

"Nu aș fi de acord cu ideea că sancțiunile au eșuat. Sancțiunile nu au reușit să le oprească programele - asta este absolut adevărat", a declarat pentru Reuters un înalt oficial al administrației.

"Dar cred că, dacă nu ar exista sancțiunile, (Coreea de Nord) ar fi mult, mult mai departe și ar reprezenta o amenințare mult mai mare pentru vecinii săi, pentru regiune și pentru lume", a adăugat el.

Racheta balistică tactică lansată de Coreea de Nord (Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images)

Sancțiunile nu au fost ferme

Foști oficiali și experți spun că sancțiunile nu au fost niciodată impuse suficient de ferm și pentru o perioadă suficient de lungă.

Aceștia mai dau vina pe atitudinea ezitantă a SUA față de Coreea de Nord, precum și pe evenimente externe stringente precum războiul Rusiei în Ucraina și tensiunile dintre SUA și China în legătură cu Taiwanul, pentru că le-au făcut ineficiente și ușor de eludat de Coreea de Nord.

Coreea de Nord se sustrage constant sancțiunilor

Coreei de Nord i s-a interzis de mult timp de către Consiliul de Securitate al ONU să efectueze teste nucleare și lansări de rachete balistice.

Consiliul de Securitate a impus sancțiuni Coreei de Nord începând din 2006 pentru a bloca finanțarea programelor nucleare și balistice ale acesteia.

Acestea includ acum interdicții privind exporturile de cărbune, fier, plumb, textile și fructe de mare, precum și limitarea importurilor de țiței și produse petroliere rafinate.

Cu toate acestea, experții ONU raportează în mod regulat că Phenianul se sustrage sancțiunilor și continuă să își dezvolte programele.

Rusia și China au susținut sancțiuni mai dure după ultimul test nuclear al Coreei de Nord din 2017, dar nu este clar cât de mult ar sprijini măsurile ONU pe această linie.

Influența chineză și rusă

Înaltul oficial al administrației Biden a declarat pentru Reuters că Washingtonul consideră că China și Rusia au destulă influență pentru a convinge Coreea de Nord să nu reia testele cu bombe nucleare.

Dar administrația Biden a acuzat China și Rusia că îi permit liderului nord-coreean Kim Jong Un să facă acest lucru.

Anthony Ruggiero, care a condus eforturile de sancționare a Coreei de Nord în timpul fostului președinte Donald Trump, a declarat că acestea au fost urmărite suficient de viguros doar din ultimul an al administrației Obama până la începutul celui de-al doilea an al lui Trump.

Apoi au renunțat la ele în speranța, în cele din urmă zadarnică, de a înregistra progrese în negocierile la summit între Trump și Kim.

Vladimir Putin alaturi de Kim Jong Un (Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia)

Nesancționarea băncilor chineze -cel mai mare eșec al administrației Biden?

Unii critici, cum ar fi expertul în sancțiuni Joshua Stanton, reproșează atât administrației Trump, cât și administrației Biden că nu au reușit să exercite o presiune maximă pentru a împiedica China să permită eludarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

Ei indică opțiunea solidă de a impune sancțiuni marilor bănci chineze care au facilitat acest lucru.

"Sancțiunile pe care le aplicăm nu funcționează, iar noi nu le aplicăm de la jumătatea anului 2018", a declarat Stanton, menționând că istoria a arătat o corelație între o aplicare mai puternică a sancțiunilor și disponibilitatea Coreei de Nord de a se angaja pe cale diplomatică.

"Cel mai important eșec al administrației Biden este eșecul său de a urmări în justiție sau de a penaliza băncile chineze despre care știm că spală banii lui Kim Jong Un", a spus el.

Opțiuni riscante-specialiștii nu cad de acord asupra pașilor

Unii experți, precum DeThomas, susțin că adoptarea a ceea ce unii numesc "opțiunea nucleară" de a urmări băncile chineze ar putea exclude instituții chineze uriașe din sistemul financiar internațional și ar avea consecințe catastrofale nu doar pentru chinezi, ci și pentru economia americană, dar și globală - lucru pe care Stanton îl consideră nefondat.

"A merge până la capăt împotriva chinezilor din cauza Coreei de Nord este întotdeauna o posibilitate, dar este o opțiune cu risc ridicat", a declarat DeThomas, susținând că o astfel de măsură ar trebui rezervată pentru un scenariu și mai presant, cum ar fi descurajarea oricărei acțiuni a Chinei de a sprijini total războiul Rusiei din Ucraina.

"Vrei ca ei să se gândească la asta. Și nu poți trage de două ori cu arma aia", a spus el. "Și chiar dacă ai sancționa băncile chinezești, nu i-ai face pe nord-coreeni să se schimbe", spune el.

Recunoașterea Phenianului ca putere nucleară?

Unii experți academici americani susțin că Washingtonul ar trebui să recunoască Coreea de Nord pentru ceea ce este - o putere nucleară care nu se va dezarma niciodată - și să folosească reducerea sancțiunilor pentru a stimula un comportament mai bun.

"Cred că putem obține și alte lucruri în afară de dezarmare cu ajutorul influenței noastre economice", a declarat Jeffrey Lewis, expert în neproliferare la Middlebury Institute of International Studies, în cadrul unei conferințe desfășurate săptămâna aceasta la Ottawa.

Înaltul oficial al administrației Biden a declarat că menținerea sancțiunilor nu este doar punitivă, ci trebuie să demonstreze unitatea comunității internaționale.

El a respins ideea că Washingtonul ar trebui să recunoască Coreea de Nord ca fiind un stat cu arme nucleare.

"Există un consens global extraordinar de puternic (...) că RPDC nu ar trebui și nu trebuie să fie o națiune nucleară", a spus el. (Reuters)