Guvernul etiopian și forțele regionale din Tigray au convenit miercuri să înceteze ostilitățile, un progres diplomatic crucial după doi ani de război care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane, iar sute de mii de oameni s-au confruntat cu foametea, relatează Reuters.

Rebeli TigrayFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

La puțin peste o săptămână după ce discuțiile formale de pace mediate de Uniunea Africană (UA) au început în capitala sud-africană Pretoria, delegații din ambele părți au semnat un acord descris de un oficial al UA drept „încetarea definitivă a ostilităților”.

„Cele două părți din conflictul etiopian au convenit în mod oficial asupra încetării ostilităților, precum și asupra dezarmării sistematice, ordonate, fără probleme și coordonate”, a declarat Olusegun Obasanjo, șeful echipei de mediere a UA, la o ceremonie.

Obasanjo, un fost președinte nigerian, a declarat că acordul include, de asemenea, „restabilirea ordinii publice, restabilirea serviciilor, accesul nestingherit la provizii umanitare, protecția civililor”.

Nu se aștepta un acord atât de curând. Miercuri mai devreme, UA a invitat mass-media la ceea ce a descris ca fiind un briefing al lui Obasanjo. Abia când a început conferința de presă, cu aproximativ trei ore întârziere, a devenit clar că un armistițiu era pe cale să fie semnat.

"Acest moment nu este sfârșitul procesului de pace. Punerea în aplicare a acordului de pace semnat astăzi este esențială pentru succesul acestuia", a spus Obasanjo, adăugând că acesta va fi supravegheat și monitorizat de o comisie UA.

El a lăudat procesul ca fiind o soluție africană la o problemă africană.

Reprezentantul guvernului etiopian Redwan Hussien, care este consilierul pentru securitate națională al primului ministru Abiy Ahmed, a declarat că toate părțile ar trebui să fie fidele acordului.

Ca răspuns, delegatul Tigray, Getachew Reda, un purtător de cuvânt al autorităților regionale, a vorbit despre decesele și distrugerea pe scară largă în regiune și a spus că speră și așteaptă ca ambele părți să-și onoreze angajamentele.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a salutat armistițiul, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

„Este un prim pas binevenit, care sperăm că poate începe să aducă o oarecare mângâiere milioanelor de civili etiopieni care au suferit cu adevărat în timpul acestui conflict”, a declarat Dujarric reporterilor.

Trupele din Eritreea, o țară separată care se învecinează cu Tigray, precum și forțele din alte regiuni etiopiene, au luat parte la conflictul de partea armatei etiopiene.

Nici Eritreea, nici forțele regionale nu au participat la discuțiile din Africa de Sud și nu s-a menționat la ceremonia de miercuri dacă acestea vor respecta armistițiul.

Războiul s-a iscat printr-o catastrofală a relațiilor dintre Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), o mișcare de gherilă devenită partid politic care a dominat Etiopia timp de 27 de ani, și Abiy, care a făcut cândva parte din coaliția lor de guvernământ, dar a cărui numire în 2018 a pus capăt dominației TPLF.

Creșterea tensiunilor în 2018-2020, inclusiv în legătură cu acordul de pace al lui Abiy cu inamicul TPLF, Eritreea, și decizia TPLF de a-l sfida prin organizarea de alegeri regionale în Tigray, au dus părțile în război.