Numărul copiilor care au murit din cauza insuficienței renale acute în Indonezia a crescut la 133, a declarat vineri ministrul sănătății din această țară, dând vina pentru această creștere pe substanțele nocive din siropurile medicale, potrivit AFP.

TuseFoto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Autoritățile indoneziene au lansat o anchetă și au interzis miercuri vânzarea și prescrierea de siropuri medicale, după o creștere a numărului de cazuri de insuficiență renală acută.

„Am identificat 241 de cazuri de insuficiență renală acută în 22 de provincii, cu 133 de decese”, a declarat ministrul Sănătății, Budi Gunadi Sadikin, într-o conferință de presă.

Autoritățile sanitare au găsit urme de substanțe chimice nocive la copiii tratați pentru insuficiență renală acută.

„Șapte din 11 copii aveau următoarele substanțe nocive: etilenglicol, dietilenglicol și etilenglicol butil eter”, a adăugat el.

„S-a confirmat că toate cazurile au fost cauzate de (aceste) substanțe”, a spus el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat la începutul lunii octombrie că a descoperit „cantități inacceptabile” de dietilenglicol și etilenglicol în patru siropuri indiene pentru tuse implicate în moartea a aproape 70 de copii din Gambia din cauza insuficienței renale acute.

Autoritățile indoneziene au găsit urme de substanțe similare în 102 siropuri în casele copiilor bolnavi, a declarat Budi.

Interdicția privind prescrierea și vânzarea de siropuri va fi extinsă la aceste 102 produse.

Cele mai multe cazuri sunt copii cu vârsta sub cinci ani, a precizat ministerul.

Starea unora dintre tinerii pacienți s-a îmbunătățit după administrarea unui antidot importat din Singapore, a precizat ministrul.