"Hub-ul de gaze" din Turcia propus de președintele rus Vladimir Putin pentru a exporta gaze în Europa nu are "niciun sens" într-un moment în care europenii doresc să își reducă dependența de hidrocarburile din Rusia, a declarat joi președinția franceză, citată de AFP.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

"Nu are sens să creăm noi infrastructuri care să permită importul mai multor gaze rusești", a declarat Elysée.

Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să creeze acest "hub de gaz", sugerând că acesta le-ar permite europenilor să primească gaz la prețuri mai puțin "exorbitante".

"Până acum câteva luni, aproape 40% din gazul livrat Uniunii Europene provenea din Rusia. În prezent, această cotă a gazului rusesc este de numai 7,5% și va scădea în continuare", a răspuns președinția franceză.

"Este posibil ca Rusia și Turcia să decidă împreună să exporte mai mult gaz, dar nu poate fi către Uniunea Europeană, care are angajamente privind suveranitatea, reducerea dependenței sale și, în plus, privind tranziția climatică, care sunt incompatibile cu acest tip de raționament", a adăugat ea.

De asemenea, Vladimir Putin a dat asigurări miercuri că Moscova este pregătită să reia livrările către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream.

Rusia a întrerupt livrările prin Nord Stream 1 la sfârșitul lunii august, invocând probleme tehnice. Germania a renunțat la Nord Stream 2 la începutul ofensivei rusești în Ucraina.

La sfârșitul lunii septembrie, patru scurgeri uriașe de gaz au apărut pe cele două conducte care leagă Rusia de Germania, cauzate, potrivit mai multor țări, de detonări subacvatice.