Președintele francez Emmanuel Macron a acuzat miercuri Rusia că a făcut "jocul" Azerbaidjanului, cu "complicitatea Turciei", împotriva Armeniei și că urmărește o "manevră de destabilizare" în regiune, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

"Rusia s-a amestecat în acest conflict, a făcut evident jocul Azerbaidjanului cu complicitatea Turciei și s-a întors acolo pentru a slăbi Armenia", a declarat el într-un interviu acordat postului France 2.

"Este o manevră a Rusiei de destabilizare, care încearcă să creeze dezordine în Caucaz pentru a ne slăbi și a ne diviza pe toți", a adăugat el.

Armenia, aliatul Rusiei, și Azerbaidjanul, susținut de Turcia, au purtat două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul asupra Nagorno-Karabah.

Războiul din 2020 a costat viața a peste 6.500 de soldați și s-a încheiat după o încetare a focului mediată de Rusia.

Armenia a cedat un teritoriu pe care îl controlase timp de decenii, iar Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați ruși pentru a proteja armistițiul fragil.

"Acești soldați sunt presupuși polițiști de frontieră", a declarat Emmanuel Macron. "Rusia s-a folosit de acest conflict vechi de zeci de ani", a insistat el.

Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă în Armenia de-a lungul graniței cu Azerbaidjanul "în următoarele zile" pentru a încerca să restabilească încrederea între cele două țări și pentru a ajuta la delimitarea granițelor disputate, a spus el.

Principiul acestei misiuni a fost acceptat vineri la Praga, după mai multe ore de discuții între premierul armean Nikol Pashinian, președintele azer Ilham Aliev, președintele Consiliului European Charles Michel și Emmanuel Macron.

În septembrie, cel puțin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia și Azerbaidjan, cele mai grave lupte dintre cei doi vecini din Caucaz de la războiul din 2020.

"Azerbaidjanul a lansat mai multe ofensive de-a lungul frontierei", a insistat președintele francez, în condițiile în care cele două părți se acuză reciproc de declanșarea luptelor.