Agenții care investighează afacerile lui Hunter Biden, fiul președintelui american, au adunat dovezi de fraudă fiscală și urmează ca un procuror să decidă dacă îl va inculpa sau nu, potrivit Washington Post.

Hunter BidenFoto: Profimedia Images

Anchete federale au fost deschise în 2018 asupra activității, în special în străinătate, a fiului cel mic al lui Joe Biden, un avocat și lobbyist în vârstă de 52 de ani cu un trecut tumultuos, amintește cotidianul, citat de AFP.

Agenții au crezut de luni de zile că au suficiente dovezi pentru a-l urmări în justiție pentru evaziune fiscală, adaugă ziarul, citând surse anonime apropiate de acest caz. De asemenea, au stabilit că acesta a mințit atunci când a cumpărat o armă de foc în 2018, potrivit acestor surse.

Procurorul federal din Delaware, unde locuiește Joe Biden și familia sa, trebuie să decidă acum dacă consideră că aceste dovezi sunt suficiente pentru a obține o condamnare la proces.

Procurorul, David Weiss, a fost numit de fostul președinte republican Donald Trump, care a făcut din Hunter Biden una dintre țintele sale preferate.

Nebuniile fiului lui Joe Biden, care s-a luptat mult timp cu dependența de droguri și alcool, au ținut în mod regulat prima pagină a ziarelor și a fost deseori văzut ca o potențială piedică pentru cariera politică a tatălui său.

Înainte de alegerile din 2020, Donald Trump și susținătorii săi l-au criticat puternic pentru că a acceptat un post de director al grupului ucrainean de gaze Burisma în 2014, când Joe Biden era vicepreședinte.

Presiunea exercitată de Donald Trump asupra președintelui Volodimir Zelenski pentru a deschide o anchetă în această chestiune a dus la primul proces de destituire a acestuia în 2020.

Intervievat de Washington Post, avocatul lui Hunter Biden a denunțat sursele care au vorbit cu ziarul. Încălcarea secretului anchetei este "o infracțiune penală", a declarat Chris Clark.

"Procurorii ar trebui să cântărească nu doar probele furnizate de agenți, ci și pe cele furnizate de alți martori, inclusiv de cei ai apărării", a adăugat el. "Ei nu trebuie să fie presați sau criticați pentru munca lor.", a completat avocatul.