​Autoritățile americane au acuzat marți 48 de persoane din statul Minnesota de conspirație în ceea ce au numit „cea mai mare” fraudă descoperită legată de pandemie, furând 250 de milioane de dolari dintr-un program federal care furniza hrană copiilor săraci.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

Acuzatorii federali au spus că învinuiții au înființat companii care pretindeau că oferă alimente pentru zeci de mii de copii din Minnesota, iar apoi solicitau decontare prin programele de nutriție ale Departamentului pentru Agricultură al SUA.

„Pornim de la 250 de milioane. Investigația noastră continuă”, a declarat Andrew Luger, procurorul federal pentru districtul Minnesota. Multe din companiile care pretindeau că oferă hrană erau finanțate de o organizație neguvernamentală numită „Feeding Our Future”, care înainta cererile de decontare ale firmelor.

Fondatoarea și directoarea executivă a organizației, Aimee Bock, se numără printre acuzați, autoritățile spunând că ea și alții din fundație prezentau cererile frauduloase de decontare și primeau plăți ilicite.

Avocatul lui Bock, Kenneth Udoibok, a spus că acuzarea „nu indică vină sau inocență” și că nu va comenta până când nu va vedea documentul. Odată ce puneau mâna pe bani, unii dintre acuzați „au cumpărat case în Minnesota, proprietăți turistice și imobiliare în Kenya și Turcia, mașini de lux, spații comerciale, bijuterii și multe altele”, a precizat procurorul Luger.

Dimensiunea schemei, care a deturnat bani destinați copiilor flămânzi, a determinat Departamentul Justiției să descrie în mod repetat furtul ca „sfidător”. Aceasta subliniază sarcina imensă a procurorilor de a controla cheltuielile aprobate de la începutul pandemiei - și să-i urmărească în același timp pe criminalii care au văzut în ajutoare niște pomeni neașteptate.

Ajutoarele federale pentru hrană sunt o parte importantă din cele aproximativ 5 trilioane pentru cheltuieli de urgență aprobate de Congres din 2020. Banii au salvat economia din cea mai grea situație de după Marea Criză, vaccinând milioane de americani, ajutând muncitorii să găsească slujbe și firmele să supraviețuiască.

Dar s-a deschis calea și pentru risipă, fraude și abuzuri, dimensiunile ieșind acum la lumină în ceea ce The Washington Post numește „Pista banilor Covid”. Iar sumele par a fi colosale.

Țintind asigurările de șomaj, criminali sofisticați au furat în mod repetat identitățile unor americani nevinovați, sifonând peste 160 de miliarde din ajutoarele atât de necesare.

Scheme similiare au deturnat în jur de un trilion (!) din ajutoarele administrate de Small Business Administration, prin împrumutri și granturi pentru firme care nu existau, nu erau calificate pentru finanțare sau păreau a opera în străinătate.

Investigațiile continuă, au precizat autoritățile.

Surse: Associated Press, The Washington Post.