Senatorul american Bernie Sanders, o figură marcantă a stângii din țara sa, a venit miercuri la Londra în sprijinul lucrătorilor feroviari britanici, dând o notă internațională unei mișcări de lungă durată și în creștere pentru salarii mai mari în Marea Britanie, potrivit AFP.

Bernie SandersFoto: Agerpres/AP

Influentul politician independent, a cărui voce depășește granițele Statelor Unite, s-a alăturat miercuri seara membrilor sindicatului feroviar RMT la un miting al lucrătorilor din transporturi în centrul Londrei.

Demonstrația, desfășurată în fața sediului federației sindicale TUC, a avut loc în aceeași zi cu o grevă a lucrătorilor de la grupul poștal și logistic Royal Mail, de la operatorul de telecomunicații BT.

"Vreau să vă asigur că milioane de muncitori din această țară sunt mândri de ceea ce faceți, sunt mândri de lupta voastră pentru dreptate și suntem alături de voi", a declarat Sanders în fața unei mulțimi euforice.

"Muncitorii din întreaga lume trebuie să fie uniți și să le spună oligarhilor că nu pot avea totul", a adăugat el.

Grevele se înmulțesc de luni de zile în Marea Britanie, afectând căile ferate, aviația, serviciile poștale, avocații penaliști, angajații grupului de telefonie BT, lucrătorii NHS, mass-media și alte sectoare.

Printre mai multe acțiuni planificate pentru luna septembrie în diferite sectoare, lucrătorii feroviari aparținând sindicatului TSSA au anunțat miercuri o nouă zi de grevă pe 26 septembrie, în timpul conferinței anuale a Partidului Laburist de la Liverpool.

Sindicatele îl acuză pe liderul Partidului Laburist din opoziție, Keir Starmer, pentru lipsa de sprijin față de greviști.

Criza costului vieții devine din ce în ce mai acută în Marea Britanie, unde inflația a depășit pragul de 10% și ar putea depăși 20% până la începutul anului 2023, dacă prețul gazelor rămâne ridicat, potrivit Goldman Sachs.

Amploarea grevelor este fără precedent în țară din anii 1980 și din epoca lui Margaret Thatcher (prim-ministru între 1979 și 1990), ceea ce a determinat presa să vorbească despre o "vară a nemulțumirilor", în paralel cu celebra "iarnă a nemulțumirilor" din 1978-1979.

Guvernul demisionar al lui Boris Johnson este în mare parte pasiv în fața crizei, în timp ce se așteaptă ca prețurile la energie în creștere - plafonul tarifelor reglementate va crește cu 80% din octombrie - să arunce două treimi dintre gospodăriile britanice în sărăcie energetică, potrivit Universității York.

Numele viitoarei gazde de la Downing Street va fi cunoscut pe 5 septembrie, iar Liz Truss este considerată favorită în fața lui Rishi Sunak.