Patru asociaţii ale judecătorilor europeni au contestat la Tribunalul Uniunii Europene decizia Bruxellesului de a aproba planul de relansare şi rezilienţă al Poloniei, transmite Reuters, care preia un comunicat publicat duminică de magistraţii implicaţi.

Curtea de Justitie a UEFoto: Comisia Europeana

Accesul Poloniei la împrumuturi nerambursabile de 23,9 miliarde de euro şi la credite de 11,5 miliarde de euro în condiţii avantajoase fusese blocat din cauza disputei între Varşovia şi Bruxelles pe tema independenţei justiţiei, amintește Agerpres.

Comisia Europeană a anunţat însă în iunie că urmează să aprobe planul polonez de relansare economică după epidemia de coronavirus.

La începutul acestei luni, partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) a amenințat că îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca iniţiative ale Uniunii Europene în cazul în care Comisia Europeană nu va debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Polonia a mai ameninţat cu exercitarea dreptului de veto în 2020, împreună cu Ungaria, când cele două ţări au blocat bugetul multianual al UE după ce Comisia Europeană ceruse condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

Compromisul la care s-a ajuns atunci pentru aplicarea acestui mecanism de condiţionalitate, intrat între timp în vigoare, a fost ca acesta să se aplice numai pentru încălcările ce afectează direct bugetul UE, să nu privească chestiunile societale (precum drepturile comunităţii LGBT) şi să intre în vigoare numai după ce Curtea de Justiţie a UE (CJUE) se va fi pronunţat asupra lui, decizia ulterioară a acestei instanţe fiind favorabilă Bruxellesului.