Autorităţile cubaneze au pus în aplicare luni întreruperi programate de curent la Havana, la peste două luni de la aplicarea acestor măsuri de economie în alte provincii ale ţării, în faţa dificultăţilor în producţia şi distribuţia energiei, notează AFP, preluată de Agerpres.

HavanaFoto: Profimedia Images

"La ora 10.30 fix, au tăiat curentul conform planului. Acum vom vedea la ce oră revine, dacă îi dau drumul la timp", a declarat pentru AFP un pensionar de 74 de ani din Havana Est.

Cele 2,1 milioane de locuitori ai capitalei vor suferi două întreruperi de curent de patru ore pe săptămână, a declarat guvernatorul Reinaldo Garcia Zapata, citat vineri în cotidianul oficial Tribuna de La Habana.

Întreruperile nu vor afecta serviciile esenţiale precum spitalele sau distribuţia de apă ori de gaz.

"Este momentul să contribuim pentru ca restul Cubei să sufere mai puţin de pe urma acestor întreruperi nedorite", a spus guvernatorul, îndemnând locuitorii Havanei să dea dovadă de "solidaritate" cu provincia.

În ultimele săptămâni, aceste întreruperi de curent au stârnit furia populaţiei, mai ales noaptea, şi au dus la proteste cu lovituri în cratiţe pentru că, fără ventilator sau aer condiţionat, multora le este greu să adoarmă.

Întreruperile de curent au fost unul din elementele declanşatoare ale manifestaţiilor antiguvernamentale de amploare din 11 iulie 2021, cele mai importante în ultimii 60 de ani pe insula comunistă.

Aproximativ 700 de persoane sunt în continuare după gratii pentru că au participat la această revoltă populară.

Obligaţiile de raţionalizare sunt o consecinţă a lucrărilor de întreţinere la centralele învechite ale ţării şi a întreruperilor frecvente în reţeaua deteriorată.

"Situaţia de urgenţă prin care trece sistemul electric se va restabili treptat", a declarat directorul de producţie al Union Electrica, societatea publică care se ocupă de furnizarea energiei electrice.

Sistemul electric cubanez are în prezent o capacitate medie de 2.500 de megawaţi, insuficientă pentru cererea gospodăriilor în orele de vârf care, potrivit informaţiilor oficiale, ajunge la 2.900 de megawaţi.