Guvernul de la Buenos Aires a afirmat joi că a primit sprijinul oficial al Chinei pentru cererea ca Argentina să se alăture grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), un bloc văzut ca o alternativă puternică a pieţelor emergente la Occident.

China și America LatinăFoto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul de externe argentinian Santiago Cafiero s-a întâlnit cu omologul său chinez Wang Yi la o reuniune a G20 în Indonezia, unde acest sprijin a fost oficializat, a anunţat diplomaţia de la Buenos Aires într-un comunicat, relatează Reuters și Agerpres.

Argentina este un exportator major de soia, grâu şi porumb.

„Wang Yi a confirmat în mod oficial sprijinul ţării sale pentru calitatea de membru a Argentinei la grupul BRICS, în conformitate cu ceea ce a fost convenit între liderii grupului”, a indicat Ministerul de Externe.

Dacă Argentina se va alătura grupului, „va întări şi extinde vocea sa în apărarea intereselor lumii în curs de dezvoltare”, adaugă comunicatul.

​Argentina vrea să se alăture BRICS

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a declarat anterior că ţara sa, care se confruntă cu o criză economică cu inflaţie ridicată şi rezerve valutare insuficiente, doreşte să se alăture BRICS. Acest proces necesită sprijinul membrilor grupului.

Termenul BRIC a fost introdus de economistul Jim O'Neill de la Goldman Sachs în 2001 pentru a descrie ascensiunea surprinzătoare a Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei. Puterile BRIC au avut primul lor summit în 2009 în Rusia. Africa de Sud s-a alăturat grupului în 2010.

China are de departe cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din forţa economică totală de 27,5 mii de miliarde de dolari. India urmează cu circa 13%, în timp ce Rusia şi Brazilia contribuie fiecare în jur de 7%, potrivit datelor FMI.

Ţările BRICS reprezintă mai mult de 40% din populaţia lumii şi circa 26% din economia globală.