Un rar protest public a avut loc în republica autonomă Karakalpakstan din Uzbekistan, în legătură cu proiectul de reformă constituțională care ar schimba statutul acesteia, au anunțat sâmbătă autoritățile uzbece, potrivit Reuters.

Steaguri ale UzbekistanuluiFoto: DreamsTime

Karakalpakstan, situat în nord-vestul Uzbekistanului, este patria karakalpacilor, un grup etnic minoritar distinct, cu o limbă proprie, iar actuala constituție uzbecă o descrie ca o republică suverană în cadrul Uzbekistanului, care are dreptul de a se separa prin organizarea unui referendum.

Noua versiune a constituției - asupra căreia Uzbekistanul intenționează să organizeze un referendum în lunile următoare - nu va mai menționa suveranitatea Karakalpakstanului sau dreptul la secesiune.

Potrivit Ministerului de Interne al Uzbekistanului, „ca urmare a înțelegerii greșite a reformelor constituționale", un grup de locuitori din Karakalpakstan a mărșăluit vineri prin capitala Nukus și a organizat un miting la piața centrală a orașului.

Separat, guvernul din Karakalpakstan a afirmat într-o declarație că protestatarii au încercat să ocupe clădirile guvernamentale, ceea ce a determinat poliția să intervină și să rețină liderii acestora și pe cei care au opus rezistență activă.

Ordinea a fost acum restabilită în provincie, care are o populație de două milioane de persoane, au declarat autoritățile din Uzbekistan, o fostă republică sovietică care are legături strânse cu Rusia.

Modificările privind Karakalpakstan sunt doar o parte a amplei reforme constituționale propuse de președintele Șavkat Mirziyoyev, care include, de asemenea, consolidarea drepturilor civile și extinderea mandatului prezidențial de la cinci la șapte ani.

În cazul în care referendumul va aproba această reformă, se va reseta numărul de mandate ale lui Mirziyoyev și îi va permite acestuia să candideze pentru încă două mandate.