Polonia a semnat un contract în valoare de 8,25 miliarde de zloți (1,83 miliarde de dolari) pentru a cumpăra 32 de elicoptere AW149 de la grupul italian de apărare Leonardo, a declarat vineri ministrul polonez al apărării, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Contractul... se referă la 32 de elicoptere AW149, deci două escadrile, iar primele elicoptere vor ajunge la armata poloneză anul viitor", a declarat Mariusz Blaszczak.

Elicopterele multirol vor fi construite de unitatea poloneză a Leonardo, PZL Swidnik, iar contractul include pachete de logistică, instruire și simulatoare. Acestea vor fi livrate între 2023 și 2029, a precizat Leonardo într-un comunicat.

În contextul războiului din Ucraina, Polonia își modernizează forțele armate, iar de anul viitor vrea să cheltuiască peste 3% din produsul intern brut pentru apărare.

Noile elicoptere vor îndeplini misiuni, inclusiv de transport de trupe și de sprijin aerian, iar echipamentele lor vor permite utilizarea lor pentru evacuarea victimelor, căutare și salvare în operațiuni de luptă, precum și pentru transportul de bunuri și provizii, se mai arată în comunicat.

„Suntem mândri să contribuim la creșterea constantă a securității națiunii poloneze și să consolidăm capacitățile industriale care sunt fundamentale pentru reziliența și suveranitatea țării", a declarat Alessandro Profumo, directorul general al Leonardo, în comunicat.