Nu au avut nicio îndoială cu privire la ce să facă: "Nu ne doream un copil", spune ea. Dar în statul lor conservator, Texas, legile privind avortul sunt extrem de restrictive. Singura lor soluție a fost să conducă aproape 1.000 de kilometri peste noapte până în New Mexico, scrie AFP.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Cuplul, care locuiește în marele oraș San Antonio și care a preferat să rămână anonim din cauza climatului politic tensionat, a început să se întâlnească cu o lună înainte ca Texasul să interzică avorturile imediat ce este detectată o bătaie a inimii, de obicei în jurul a șase săptămâni - când multe femei nici măcar nu știu că sunt însărcinate.

La început, acest lucru nu a afectat-o prea mult pe "M". "Nu te simți îngrijorată, până când nu te afli în această situație", explică ea.

"Șase săptămâni nu înseamnă nimic", adaugă "L", care își ține prietena de mână.

"M' simte că este prea tânără pentru a fi mamă. Pentru partenerul ei, care lucrează într-o mică afacere, principalul obstacol este reprezentat de bani.

"Am crescut într-o familie săracă, doar cu mama mea, așa că știu cum este. Nu vreau ca fiul sau fiica mea să treacă prin ceea ce am trecut eu, vreau ca ei să aibă o viață mai bună", spune el.

„Nu pentru ei să aleagă"

Cuplul a folosit un site pentru a găsi cea mai apropiată clinică în funcție de vârstă, locație și stadiul sarcinii.

Puținele opțiuni din Texas au fost rapid înlăturate. "Nu am vrut să ne asumăm riscul ca ei să detecteze o bătaie a inimii și să ne refuze avortul", spune "M".

Așa că "M" și "L" au fost nevoiți să ia drumul spre New Mexico, un stat în care avorturile sunt încă posibile.

Surprinși cu plăcere că au reușit să obțină o programare vinerea următoare, au fost totuși nevoiți să parcurgă mai mult de 1.800 de kilometri dus-întors pentru a ajunge la clinică.

Planul lor era să plece joi la ora 22:00, imediat ce "L" ieșea de la serviciu, și să se întoarcă vineri dimineață, imediat după consultație.

Pentru a rămâne treaz, "L" a băut băuturi energizante, în timp ce "M", care simțea deja primele efecte ale sarcinii, a ațipit.

După un drum de nouă ore, au trecut granița în New Mexico vineri dimineață, ajungând la clinica din Santa Teresa câteva minute mai târziu.

În parcare, doi protestatari le strigau să se răzgândească.

"Au încercat să vorbească cu noi, dar nu este alegerea lor", a spus L.

Ecografia a arătat că "M" era însărcinată în opt săptămâni - în limita legală din New Mexico.

"M" a semnat hârtii și a ascultat instrucțiuni detaliate.

"Vei lua o pastilă acum. Mâine, acasă, vei mai lua încă patru", a explicat profesionistul medical, avertizând-o că va avea "dureri abdominale" și sângerări.

"Vă vom suna peste două zile pentru a vedea cum vă simțiți."

"Este un pic înfricoșător", spune "M" în timp ce se întoarce în sala de așteptare.

Ea a ales să nu-i spună mamei sale, deși este "sigură că ar fi înțeles". "Știu că nu fac nimic greșit, dar când vezi că oamenii te judecă, te simți un pic rușinat."

Ne așteaptă nouă ore de condus, dar "L" promite că nu este obosit.

"Sunt gata să merg acasă și să las asta în urmă.", spune M.

Conservatoarea Curte Supremă a Statelor Unite a anulat vineri o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a garantat dreptul femeilor americane la avort, dar nu a fost niciodată acceptată niciodată de biserică.

Această decizie nu face ca întrerupările de sarcină să fie ilegale, ci readuce Statele Unite la situația în vigoare înainte de emblematica hotărâre „Roe v. Wade” din 1973, când fiecare stat era liber să le autorizeze sau nu.