Statele Unite au îndemnat luni Regatul Unit să "continue negocierile cu bună credință" cu Uniunea Europeană pentru a ieși din impasul în care se află statutul Irlandei de Nord după Brexit, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Într-o convorbire telefonică, șeful diplomației, Antony Blinken, a pledat pe lângă omologul său britanic, Liz Truss, pentru o "soluție care să păstreze câștigurile Acordului din Vinerea Mare", semnat în 1998 pentru a pune capăt la trei decenii de violențe între unioniștii majoritar protestanți și republicanii predominant catolici.

Guvernul britanic și-a prezentat luni în Parlament proiectul de lege care pune sub semnul întrebării statutul post-Brexit al Irlandei de Nord, riscând represalii din partea europenilor care consideră textul ilegal.

Publicarea proiectului de lege, despre care Londra spune că nu încalcă dreptul internațional, lansează un proces parlamentar care se așteaptă să dureze săptămâni, dacă nu luni, și care, dacă va fi adoptat, va revizui în mod semnificativ protocolul privind Irlanda de Nord negociat și semnat de guvernul lui Boris Johnson atunci când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

În replică, UE denunță acțiunea unilaterală a Londrei și amenință cu acțiuni în justiție.

Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este respectarea acordului din Vinerea Mare de la Belfast, a declarat luni premierul Boris Johnson, întrebat despre opoziţia faţă de planul său de a anula anumite părţi din protocolul post-Brexit pentru Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a scris luni pe Twitter că i-a transmis lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă al Comisiei Europene, negociatorul-şef al UE în acest dosar, că blocul trebuie să fie dispus să schimbe regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord, repetând că Londra doreşte o „soluţie negociată”.