Guvernul britanic a prezentat luni în mod oficial proiectul său de lege pentru a contesta unilateral statutul vamal al Irlandei de Nord după Brexit, în pofida amenințărilor cu represalii din partea europenilor, potrivit AFP.

Irlanda si Uniunea EuropeanaFoto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Profimedia Images

Publicarea proiectului de lege, despre care Londra spune că nu încalcă dreptul internațional, lansează un proces parlamentar care se așteaptă să dureze săptămâni, dacă nu luni, și care, dacă va fi adoptat, va revizui în mod semnificativ protocolul privind Irlanda de Nord negociat și semnat de guvernul lui Boris Johnson atunci când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

În replică, UE denunță acțiunea unilaterală a Londrei și amenință cu acțiuni în justiție.

Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este respectarea acordului din Vinerea Mare de la Belfast, a declarat luni premierul Boris Johnson, întrebat despre opoziţia faţă de planul său de a anula anumite părţi din protocolul post-Brexit pentru Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a scris luni pe Twitter că i-a transmis lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă al Comisiei Europene, negociatorul-şef al UE în acest dosar, că blocul trebuie să fie dispus să schimbe regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord, repetând că Londra doreşte o „soluţie negociată”.

Tot într-o postare pe Twitter, Sefcovic a avertizat că intenţia Marii Britanii de a opri în mod unilateral punerea în aplicare a protocolului pentru Irlanda inclus în acordul de Brexit este „o reţetă pentru incertitudine” şi va „afecta încrederea comună”.