Premierul nipon Fumio Kishida intenţionează să participe la summitul NATO din iunie din capitala Spaniei, Madrid, ceea ce înseamnă că el ar deveni primul lider din Japonia care ia parte la o reuniune a alianţei nord-atlantice, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală, citată de agenţia locală Kyodo.

Fumio KishidaFoto: Philip Fong / AFP / Profimedia Images

Participarea lui Kishida la summitul de la Madrid, din 29 şi 30 iunie depinde de situaţia politică internă, a mai spus sursa citată.

Oficiali guvernamentali speră că participarea lui Kishida la summitul NATO va întări coordonarea cu SUA şi ţările europene în ceea ce priveşte răspunsul la războiul Rusiei în Ucraina şi la eventuale evenimente neprevăzute în Strâmtoarea Taiwan.

Kishida intenţionează să meargă la Madrid după ce va lua parte la un summit de trei zile al Grupului celor Şapte naţiuni puternic industrializate, din 26 iunie, în Germania.

Şi Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud au fost invitate să participe la summitul NATO de la Madrid în calitate de ţări partenere în regiunea Asia-Pacific, scrie Agerpres.