Marea Britanie va amâna cu un an noile reglementări care interzic promovarea ofertelor de cumpărare a alimentelor şi băuturilor bogate în zahăr, sare sau grăsimi, guvernul britanic afirmând sâmbătă că este nevoie de mai mult timp având în vedere criza declanşată pe fondul creşterii costului vieţii, relatează Reuters.

Hamburgeri rosiiFoto: Captura YouTube

Interzicerea ofertelor, inclusiv a celor de genul "cumpăraţi unul, primiţi unul gratuit", "3 la preţ de 2", şi restricţiile privind reumplerile gratuite pentru băuturile răcoritoare ar fi urmat să intre în vigoare în luna octombrie 2022.

Guvernul a mai anunţat că noile reguli care interzic reclamele la posturile de televiziune înainte de ora 21:00 la ofertele la produsele bogate în grăsimi, sare sau zahăr, şi reclamele plătite online, vor fi de asemenea amânate timp de un an, adică nu vor intra în vigoare până în ianuarie 2024.

Acest lucru a fost pus pe seama unei întârzieri a procesului legislativ, precum şi pe "recunoaşterea faptului că industria are nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti".

Cum este argumentată decizia

Economiile la nivel mondial au fost afectate de preţurile mai mari decât era aşteptat la energie şi bunuri, parţial din cauza războiului din Ucraina, ceea ce a dus la o creştere a costurilor în lanţurile de aprovizionare care afectează atât companiile, cât şi consumatorii.

"Amânarea restricţiilor asupra ofertelor - precum cele de genul 'la un produs cumpărat, primiţi unul gratuit' -, ne va permite să înţelegem impactul asupra consumatorilor în lumina unei situaţii economice globale fără precedent", a declarat ministrul Sănătăţii, Maggie Throup.

Amânarea măsurilor generează nemulţumirea militanţilor împotriva obezităţii

Colegiul Medicilor din Marea Britanie a criticat întârzierea.

"Este incredibil de dezamăgitor şi obtuz, mai ales având în vedere cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care arată că numai în Statele Unite nivelul de obezitate este mai mare decât în Europa", a spus profesorul Rachel Batterham, consilierul special al Colegiul Medicilor pe probleme de obezitate.

Obezitatea a atins "proporții epidemice" și duce la 1,2 milioane de decese pe an în Europa - OMS

Obezitatea a atins "proporții epidemice" în Europa, iar această boală provoacă 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese pe an, conform unui raport publicat în această lună de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit The Guardian.

În primul studiu de acest gen din ultimii 15 ani, OMS arată că ratele de supraponderabilitate și obezitate au atins niveluri mortale și "continuă să crească".

Potrivit raportului, nicio țară din regiune nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creșterea obezității până în 2025.

  • În întreaga Europă, 59% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi
  • 8% dintre copiii sub cinci ani și unul din trei copii de vârstă școlară suferă de obezitate
  • Bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate în general
  • În Europa sunt mai multe femei care trăiesc cu obezitate (24%) decât bărbați (22%).
  • Prevalența obezității în Europa este mai mare decât în orice altă parte a lumii, cu excepția Americilor, potrivit raportului prezentat la Congresul european privind obezitatea.
  • Cauzele obezității sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică
  • Raportul a afirmat că "factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea", cum ar fi comercializarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și "proliferarea jocurilor sedentare online".
  • Obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicații musculo-scheletice, diabet de tip 2, boli de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer. Raportul a precizat că excesul de grăsime corporală duce la deces prematur și reprezintă un factor de risc major pentru dizabilități.
  • Israel, Malta,Turcia și Marea Britanie conduc topul în ceea ce privește numărul celor mai mulți adulți supraponderali și obezi potrivit studiului. Numai în ceea ce privește ratele de obezitate, Marea Britanie este a doua după Malta.

Persoanele care trăiesc cu obezitate au fost afectate în mod disproporționat de impactul pandemiei Covid-19, se arată în raport. Au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și lipsa de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătății oamenilor timp de mulți ani și care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi inversate.