Sute de oameni participă luni, în centrul Chișinăului, la mitingul organizat cu prilejul zilei de 9 mai -„Ziua Victoriei”, iar unii parlamentari ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au venit în Piața Marii Adunări Naționale cu panglica Sfântului Gheorghe, simbol interzis pe teritoriul Republicii Moldova.

Igor DodonFoto: Deschide.md

Fostul șef de stat Igor Dodon, vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, deputatul BCS Oleg Reidman, dar și deputata PSRM Zinaida Greceanîi au la piept panglica Sf. Gheorghe, care este interzisă în Republica Moldova printr-o lege promulgată de Maia Sandu, scrie Unimedia. Liderul PCRM Vladimir Voronin este prezent, de asemenea, la marș.

Oamenii scandează „Victorie”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilița au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”.

În 19 aprilie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat o lege prin care este interzisă utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe, purtată adesea de susţinătorii Kremlinului, precum şi afişarea literelor Z şi V, simboluri ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a respins recursul parlamentarilor socialişti cu privire la interzicerea panglicii. Legea prevede amenzi de aproximativ 50 de dolari pentru persoanele care afişează simboluri pro-război interzise şi amenzi mai mari pentru organizaţii.

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, autoritățile ucrainene decizând să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică.

Mai jos, câteva imagini de la parada comuniștilor și socialiștilor din Chișinău: