Comisarul pentru extindere europeana Olli Rehn a declarat ca Serbia va trebui sa ia o decizie foarte importanta la alegerile parlamentare, alegand intre viitorul european si riscul autoizolarii, relateaza Rador care citeaza agentia Tanjug.

Potrivit oficialului european, Uniunea Europeana este dedicata Serbiei, dar alegerea cheie tine de Serbia, care va fi nevoita sa aleaga intre viitorul european sau chiar sa se expuna riscului autoizolarii.

"Prima optiune insemna prosperitate pentru Serbia, in timp ce a doua optiune nu duce nicaieri", a declarat comisarul european.

Inaltul reprezentant UE pentru politica externa si securitate, Javier Solana, si detinatorul presedentiei Consiliului Uniunii Europene, Dimitrij Rupel, si-au exprimat speranta ca la alegerile din Serbia vor triumfa fortele pro europene. "Ne-am dori ca Serbia sa se apropie din ce in ce mai tare de Uniunea Europeana. Ii vom intinde mana pentru a merge in aceasta directie", a declarat Solana.

Luni, guvernul sarb a propus alegeri legislative anticipate la 11 mai, dupa ce premierul Vojislav Kostunita si-a anuntat demisia. Kostunita nu mai vrea sa guverneze cu partenerii sai proeuropeni, din cauza divergentelor legate de independenta Kosovo. El sustine ca nu a primit sustinerea politica pentru suspendarea contactelor cu Uniunea Europeana.

Coalitia era formata din Partidul Democratic al Serbiei, condusa de Vladislav Kostunita si Partidul Democratic al presedintelui prooccidental Boris Tadici. Dupa dizolvarea coalitiei, urmatorul pas este ca Tadici sa dizolve Parlamentul.