Peste 35 de milioane de spanioli voteaza, astazi, pentru alegerea celor 350 de deputati si 208 senatori, care vor alcatui Parlamentul. In urma scrutinului, urmeaza sa se decida daca actualul premier, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, va primi un nou mandat sau daca acesta ii va fi acordat rivalului sau conservator, Mariano Rajoy. Potrivit ultimului sondaj de opinie, citat de BBC, socialistii au un avans de patru procente in fata popularilor. Totusi, niciunul din cele doua partide nu vor obtine majoritatea absoluta in Parlament.

Pana la ora locala 14, doar 39% dintre spaniolii cu drept de vot se prezentasera la urne. Potrivit AFP, prezenta este mai scazuta decat cea de la precedentele alegeri, din 2004, cand prezenta la urne la aceeasi ora era de peste 41%.

Acest avans de 4 % are loc in ciuda acuzatiilor formulate de Partidul Socialist, care i-a invinovatit de populari ca au contribuit la incetinirea cresterii economice, dar si la cresterea nivelului imigratiei. Prezenta la urne va fi foarte importanta pentru rezultatul scrutinului, in conditiile in care exista o lupta stransa intre cele doua partide. Oricare ar castiga alegerile, va trebui sa formeze un guvern majoritar impreuna cu o formatiune mai mica, Partidul Nationalist. Rezultatele vor fi cunoscute in cursul serii.