În cel mai profitabil an de la înființare, în care a declarat un profit net de 5,5 miliarde de dolari, faimoasa companie Tesla nu va plăti nici măcar un cent ca impozit în SUA.

Elon Musk într-o masina TeslaFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dar nu mai puțin faimosul său fondator și CEO, Elon Musk, om fără salariu, nu contenește să se vaite de impozitul de 11 miliarde de dolari, „cel mai mare plătit vreodată de cineva”.

Om sărac, om bogat în variantă all-electric

Dar Musk, în prezent cel mai bogat pământean, știe să stăpânească cu măiestrie codul fiscal american, care-i permite lui – dar și celorlalți multi-multi-multi-miliardari – să nu plătească impozite pe venit. Suma fabuloasă pe care a trebuit s-o achite anul trecut este consecința raporturilor lui financiare cu Tesla.

Musk nu ia salariu de la companie; este recompensat doar cu opțiuni de cumpărare de acțiuni la prețuri preferențiale, de multe ori mai mici decât cele curente de la bursă.

Codul fiscal îl obligă să plătească impozit doar atunci când își exercită opțiunile. Iar anul trecut a făcut-o, cumpărând cu 142 de milioane de dolari acțiuni pentru care dreptul la opțiune ar fi expirat în august 2022.

O afacere bună: acțiunile aveau o valoare la zi de... 23,6 miliarde! A rezultat un profit de 23,5 miliarde, impozabil la o cotă de 41%. Cum Musk a decis să vândă și acțiuni deținute anterior cu 5,8 miliarde, a rezultat impozitul total cunoscut.

„Sfidează bunul simț, dar nu și codul fiscal” (vox populi)

Cu Tesla este altă poveste. Deși 45% din încasări îi vin din SUA, compania raportează că operațiunile din patria-mamă au produs o pierdere de 130 de milioane de dolari în 2020, iar profiturile impozabile – peste 6 miliarde – au venit de peste mări și țări.

Așa că, disciplinată, compania a plătit impozite de 839 de milioane în străinătate, 9 milioane impozit statal și... 0 impozit federal. Analiștii spun că este o practică obișnuită a companiilor multinaționale de a declara profitabile operațiunle din străinătate și perdante sau la limita profitabilității pe cele din țara de baștină.

Este simplu: dacă proprietatea intelectuală este înregistrată la una din entitățile din străinătate, compania din SUA îi va plăti pentru dreptul de a o utiliza. „Este ceva foarte obișnuit, aproape malpraxis dacă n-o faci”, spune un analist.

De altfel, un raport recent al US Department of Treasury (ministerul finanțelor) arată că 61% din profiturile multinaționalelor americane sunt înregistrate în șapte țări mici – Bermude, Cayman Islands, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Singapore și Eleveția – cunoscute ca paradisuri fiscale. Raportările financiare ale lui Tesla nici măcar nu dau detalii, nu spun în care țări au fost obținute profituri pe când în SUA se mergea pe pierdere. Iar compania a evitat să răspundă când i s-au cerut precizări.

Musk, Tesla și impozitele: (nici) la anul și (nici) la mulți ani!

Tesla înregistrase pierderi uriașe în cei zece ani dinainte de 2020, când a raportat primele profituri nete. Deci nici nu avea neapărat nevoie să „exporte” profitul, deoarece putea cu ușurință să-l utilizeze pentru recuperarea din pierderile anterioare și să nu plătească impozit, conform legii.

Așa procedează și ceilalți mari fabricanți de automobile, și companiile aeriene – chiar dacă au primit ajutoare de stat uriașe, tot nu plătesc impozite.

Conform raportărilor financiare depuse în această săptămână, Tesla nici n-a apelat la pierderile anterioare pentru a fi scutită de impozit. Iar unele „manevre” contabile dau de înțeles că s-ar putea să n-o facă nici în viitor. Toate acestea îi derutează pe analiști. Unii chiar cred că este o menvră deliberată, menită să ascundă profitabilitatea operațiunilor sale domestice.

Și Elon Musk va reveni la statutul de cetățean onest, care nu plătește impozite pentru că n-are venituri. Numai în această săptămână a mai primit alte 8,4 milioane de opțiuni, ajungând la un total de 67,5 milioane. Cum nicuna nu expiră înainte de 2028, probabuil că nu le va exercita, iar nici el, nici Tesla nu vor mai plăti vreun impozit federal în următorii cinci ani.

Nu e de mirare că democrații din Congresul american fac presiuni ca super-bogații să fie impozitați pentru avere, nu pentru venituri. Cea mai vocală este senatoarea Elizabeth Warren, ținta glumelor de pe Twitter ale lui Musk.

Ea a pus sub semnul întrebării decizia revistei Times de a-l declara pe miliardar „Omul anului”: „Hai să schimbăm trucatul nostru Cod fiscal, astfel încât Omul anului să plătească impozite ca toți oamenii”. Iar el a replicat: „Dacă vei deschide ochii timp de 2 secunde măcar, vei vedea că plătesc impozite mai mari decât oricare american din istorie.”

Surse: CNN Business, Market Watch, The Guardian