Charlotte Bellis, jurnalista neozeelandeză însărcinată primită de talibani în Afganistan după ce țara sa a refuzat să-i permită să se întoarcă acasă, va putea în sfârșit să ia un zbor către Noua Zeelandă după ce guvernul de la Wellington i-a oferit o derogare, anunță Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oferta guvernului neozeelandez este echivalentă cu o retragere după ce oficialii țării au insistat anterior că Bellis trebuie să depună o nouă cerere pentru a primi un loc în hotelurile de carantinare extrem de aglomerate ale țării.

Vicepremierul Grant Robertson a anunțat că jurnalistei i s-a oferit un voucher pentru o cameră după ce cazul femeii a făcut înconjurul presei internaționale.

„Mă voi întoarce în țara mea natală Noua Zeelandă la începutul lunii martie pentru a naște fetița noastră”, a declarat Bellis într-un comunicat. „Suntem atât de entuziasmați să ne întoarcem acasă și să fim înconjurați de familie și prieteni într-un moment atât de special”, a adăugat ea.

Cazul său a devenit rapid un motiv de stânjeneală pentru Noua Zeelandă care are mii de cetățeni ce așteaptă în străinătate eliberarea unui loc în hotelurile de carantină gestionate de forțele armate.

Bellis le-a mulțumit neozeelandezilor pentru susținerea lor, promițând că va continua să confrunte guvernul în ceea ce privește găsirea unei soluții pentru cetățenii aflați în străinătate.

Ea și-a exprimat de asemenea dezamăgirea că a fost singura neozeelandeză însărcinată care a primit o derogare și că guvernul nu a găsit o cale și pentru restul femeilor aflate în situația sa.

Cum a ajuns o jurnalistă neozeelandeză captivă în Afganistan

Aflată acum în a 25-a săptămână de sarcină, ea a relatat anterior că a încercat fără succes să se întoarcă în Noua Zeelandă prin sistemul de loterie al țării și că apoi a depus o cerere în regim de urgență care a fost respinsă.

Chris Bunny, șeful sistemului de carantinare din Noua Zeelandă, a precizat că autoritățile au decis acum să îi facă această ofertă deoarece condițiile din Afganistan sunt extrem de periculoase.

Bellis, în vârstă de 35 de ani, lucrase în Afganistan în rolul de corespondent al Al Jazeera, rețeaua de presă cu sediul în Qatar. Ea și-a dat demisia în luna noiembrie deoarece în Qatar este ilegal ca o femeie însărcinată să fie necăsătorită.

Ea a luat apoi un zbor până în Belgia, încercând să obțină drept de rezidență în țara natală a partenerului ei, fotograful freelancer Jim Huylebroek, care locuise în Afganistan de doi ani de zile.

Însă Bellis a spus că durata procedurilor birocratice din Belgia ar fi lăsat-o fără viza care urma să expire. După ce a trecut prin mai multe țări cu ajutorul unei vize turistice, ea s-a întors în Afganistan alături de Huylebroek întrucât cei doi aveau o viză valabilă pentru această țară.

Oficialii neozeelandezi au anunțat acum că și partenerul jurnalistei va putea veni cu ea în țară dacă ia același zbor ca ea.