”Cât explozibil ar încăpea aici?” a întrebat un expert ucrainean în eliminarea bombelor, ridicând o bufniță de pluș cu albastru și galben în fața elevilor uimiți care participau joi la exerciții pentru situații de urgență la școala lor din Kiev, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oamenii legii au organizat exercițiile pentru situații de urgență după ce o serie de alerte false cu bombă au forțat anul acesta evacuarea școlilor din capitala Kiev și din alte orașe, inclusiv Harkov, Liov și Zaporojie.

Kievul dă vina pentru aceste alerte false cu bombă pe Rusia, care a purtat deja un război hibrid împotriva fostului său stat sovietic și amenință, în același timp, cu o invazie totală prin adunarea a peste 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina.

„Scopul serviciilor speciale rusești este evident – ​​de a pune presiune suplimentară asupra Ucrainei, de a răspândi anxietate și panică în rândul publicului”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei, adăugând că a înregistrat peste 300 de amenințări cu bombă de la începutul acestui an, în contextul în care tot anul 2021 au fost 1.100.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns unei solicitări de a comenta.

Oficialii ruși au dat vina pe Ucraina pentru o serie similară de farse cu bombe care au forțat școlile, centrele comerciale și grădinițele rusești să evacueze zeci de mii de oameni. După o pauză, alertele false din Rusia au fost reluate luna aceasta, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut.

În 2014, Moscova a anexat Crimeea și a sprijină rebelii care luptă cu trupele guvernamentale în estul Ucrainei, un conflict nerezolvat care a ucis până în prezent 15.000 de oameni.

Occidentul a amenințat acum Rusia cu sancțiuni severe dacă invadează din nou Ucraina. NATO și-a pus forțele în așteptare.

În timp ce Statele Unite conduc discuții internaționale cu Moscova menite să dezamorseze ultima escaladare a tensiunilor Est-Vest, riscul unei intervenții militare deschise a Rusiei poate să nu fie cel mai stringent pentru Ucraina.

Grupul de reflecție al Centrului de Strategii de Apărare din Ucraina a declarat că principala amenințare este „o invazie hibridă”, cu mai multe atacuri cibernetice, dezinformare, precum și amenințări cu bombă în școli, metrou, birouri administrative și în alte părți.

"Întotdeauna este foarte sensibil când este vorba despre copii. Creează multă tensiune și stres pentru părinți, pentru întreaga societate", a spus Alina Frolova, șef adjunct al think-tank-ului și fost adjunct al ministrului apărării al Ucrainei.

”Asta poate deveni realitatea noastră de zi cu zi”

La Kiev, desfășurarea unor exerciții pentru situații de urgență, cum ar fi o alertă cu bombă, pentru elevi servește ca o reamintire dură a stării ciudate în care se află Ucraina, nici în război, nici în pace.

În bufniță încape kilogram de explozibil, suficient pentru a ucide pe oricine pe o rază de cinci metri și a-i răni pe cei aflați la o distanță de până la 15 metri, le-a spus adolescenților polițistul ucrainean Oleksandr Shcherbin.

El a arătat în clasă clipuri video cu explozii, obuze de artilerie, grenade și mine, precum și dispozitive explozibile improvizate asemănătoare cu o cutie de ciocolată și o carcasă pentru telefonul mobil.

„Nu-l atingeți. Nu atingeți obiecte suspecte. Nu atingeți obiectele care sunt lăsate într-un loc neoișnuit”, a spus el.

Colegul său a rezumat după un curs de 45 de minute: "Copii, nu vă temeți. Nu vă panicați. În cazul unei alarme cu bombă, urmați instrucțiunile profesorilor voștri".

Apoi a sunat o alarmă, iar elevii și profesorii s-au ridicat repede pentru a evacua clădirea. Peste 360 ​​de copii, de la șase la 16 ani, s-au aliniat în curtea școlii acoperită de zăpadă.

„Este înfricoșător”, a spus o elevă de 13 ani pe nume Zhenya.

„Te face să realizezi că asta poate deveni realitatea noastră de zi cu zi”, a spus ea. "Îmi place să merg la școală pentru lecții și să mă întâlnesc cu prieteni. Nu pentru asta."