Unul dintre cei mai influenţi călugări budişti din lume, Thich Nhat Hanh, activist pentru pace care în 1960 a devenit cunoscut drept un oponent al războiului din Vietnam, a murit sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, înconjurat de discipolii săi în templul din Vietnam unde a început călătoria sa spirituală, a anunţat organizaţia sa, relatează Reuters şi AFP.

Thich Nhat Hanh (Sursa foto: Facebook)Foto: Hotnews

Thich Nhat Hanh "a murit în pace" la templul Tu Hieu din oraşul Hue, centru al budismului vietnamez, a anunţat organizaţia sa pe contul de Twitter al celui care a făcut cunoscut conceptul de "mindfulness" prin intermediul numeroaselor sale cărţi şi centre de meditaţie pe care le-a înfiinţat.

"Invităm iubita noastră familie spirituală mondială să acorde câteva momente pentru a fi în pace", a precizat organizaţia fondată de Thich Nhat Hanh, care a revenit în Vietnamul natal în 2018, după aproape 40 de ani în exil în Franţa.

El a folosit anii în care s-a aflat în exil pentru a populariza conceptul de "mindfulness" în Occident, în special în rândul celebrităţilor precum prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey şi actriţa Gwyneth Paltrow.

A influenţat, de asemenea, numeroşi lideri din industria IT din Silicon Valley, în primul rând gigantul Google, unde a fost invitat să-şi prezinte învăţăturile. Thich Nhat Hanh a fost exilat în anii 1960 pentru că a cerut încetarea războiului din Vietnam.

Poziţia sa l-a determinat pe liderul drepturilor civile Martin Luther King să îl nominalizeze pentru Premiul Nobel pentru Pace în 1967, descriindu-l drept "un apostol al păcii şi al nonviolenţei". El a fost apoi autorizat de autorităţile vietnameze să se întoarcă în ţara sa natală, dar a rămas sub supravegherea atentă a poliţiei din ţara comunistă.

De la întoarcerea în Vietnam, adepţii săi au sosit în număr mare pentru a-l însoţi pe călugăr în timpul plimbărilor sale în grădinile luxuriante ale templului său. Mesajele sale nu au fost însă întotdeauna bine primite de guvernul comunist din Vietnam, care a închis în 2009 templul său din sudul provinciei Lam Dong. După un accident vascular cerebral suferit în 2014, Thich Nhat Hanh nu mai putea vorbi sau merge. (Agerpres)