Autoritatea de reglementare a aviației din SUA (FAA) a declarat marți că a suspendat pentru scurt timp activitățile mai multor aeroporturi de pe coasta de vest a Statelor Unite cu o zi înainte după lansarea noii rachete de către Coreea de Nord, scrie AFP.

Lansare de racheta in Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

„Ca măsură de precauție, FAA a suspendat temporar toate plecările de pe anumite aeroporturi de-a lungul coastei de vest luni seară”, a spus agenția de reglementare a traficului într-un comunicat. „Operațiunile au fost reluate în mod normal 15 minute mai târziu”.

Declarația nu menționează focul cu rachete de la Phenian, dar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a recunoscut implicit în timpul unui briefing de presă că cele două evenimente au fost legate: când a fost întrebată despre tirul cu rachete al nord-coreenilor. Ea a răspuns că FAA „a făcut asta de dragul prudenței.”

FAA își va „revedea procedurile”, a adăugat ea.

Coreea de Nord pare să fi testat marți o rachetă balistică care ar putea fi mai performantă decât "racheta hipersonică" lansată acum câteva zile, a transmis marți armata sud-coreeană, potrivit Reuters.

Aceste două lansări din ultima săptămână vin după promisiunea de Anul Nou a liderului Kim Jong Un de a-și consolida armata cu tehnologie de ultimă generație, într-un moment în care discuțiile cu Coreea de Sud și Statele Unite sunt în impas.

Conform estimărilor inițiale, racheta lansată marți a parcurs peste 700 km până la o altitudine maximă de 60 km, la o viteză maximă de până la de 10 ori mai mare decât viteza sunetului (12.348 kmh/7.673 mph), a precizat într-o declarație Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS).