Regizorul american Peter Bogdanovich, laureat cu Oscar pentru filmul devenit clasic „The Last Picture Show” (1971), a murit la vârsta de 82 de ani, a informat joi publicaţia The Hollywood Reporter, potrivit EFE și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fiica sa, Antonia Bogdanovich, a declarat publicaţiei că cineastul s-a stins din viaţă miercuri, puţin după miezul nopţii, în casa lui din Los Angeles.

Peter Bogdanovich, născut în 1939 la New York (SUA), într-o familie sârbo-austriacă, a fost unul dintre cei mai importanţi regizori ai noului val de la Hollywood din anii 1970 şi lasă în urmă o amplă filmografie, din care fac parte titluri precum „What's Up, Doc?” (1972) şi „Paper Moon” (1973).

Regizorul a avut şi roluri în seriale precum „The Sopranos”, la care a revenit ca psihoterapeut al Dr. Melfi; „The Simpsons”; şi ca DJ în „Kill Bill Volumes 1 and 2” de Quentin Tarantino, scrie News.ro.

A fost recompensat cu premii la Veneţia, San Sebastián şi Locarno şi a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru regia şi scenariul filmului „The Last Picture Show” (1971), care i-a adus și un trofeu Bafta.

Pentru documentarul „Tom Petty and the Heartbreakers: Runnin' Down a Dream” (2007), el a primit un premiu Grammy.

În 2018, la cea de-a zecea ediţie a Lumière Film Festival, a fost premiat pentru întreaga carieră.