Câteva zeci de femei afgane au manifestat marți la Kabul pentru a cere respectarea drepturilor lor și încetarea "uciderii" de către talibani a membrilor fostului regim, înainte de a fi rapid întrerupte de luptătorii islamiști, transmite AFP:

Protest in KabulFoto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Cele aproximativ 30 de tinere, adunate în apropierea unei mari moschei din centrul capitalei afgane, au reușit să mărșăluiască câteva sute de metri în strigăte de "Justiție" înainte de a fi oprite.

Talibanii au reținut pentru scurt timp mai mulți jurnaliști care erau la locul demonstrației și le-au confiscat camerele și aparatele foto, restituindu-le numai după ce au șters imaginile.

Imagini ajunse totuși pe rețelele de socializare arată cum reprezentanți ai talibanilor deschid focul, se pare în aer, pentru a pune capăt demonstrației.

"Cer lumii: spuneți-le talibanilor să înceteze crimele. Vrem libertate, vrem dreptate", a declarat pentru AFP una dintre protestatare, Nayera Koahistani.

"Pentru a mia oară, vrem ca acest grup (talibanii) să își oprească mașinăria criminală. Foști angajați ai armatei și guvernamenului sunt sub amenințare directă", a declarat o alta, Laila Basam.

Marșul, convocat pe rețelele de socializare, chema la proteste împotriva "uciderii misterioase a tinerilor, în special a foștilor militari din țară".

Potrivit ONU și ONG-urilor Amnesty International și Human Rights Watch, există acuzații credibile privind execuția sumară sau dispariția forțată a peste 100 de foști ofițeri de poliție și de informații de la preluarea puterii de către talibani la mijlocul lunii august.

Demonstrațiile sunt în mare parte interzise de noii stăpâni ai Afganistanului, cu excepția unor rare ocazii în care sloganurile sunt în favoarea lor.

În căutare de recunoaștere internațională, aceștia s-au angajat să guverneze mai puțin brutal decât în timpul primei lor preluări a puterii (1996-2001), dar femeile sunt încă excluse în mare parte din administrația publică și de la accesul la învățământul secundar.