Talibanii au executat sau au făcut dispăruți peste 100 de foști membri ai forțelor de securitate guvernamentale de când au preluat puterea în Afganistan, potrivit unui raport publicat marți, citat de dpa.

Talibani in KabulFoto: Markus Kortlueke / Alamy / Profimedia Images

Raportul de 25 de pagini documentează uciderea sau dispariția unor foști oficiali afgani din armată, poliție, servicii de informații și miliții proguvernamentale care s-au predat sau au fost reținuți de forțele talibane între 15 august și 31 octombrie, potrivit Human Rights Watch (HRW), care a adunat dovezile.

ONG-ul spune că a strâns informații credibile despre peste 100 de asasinate sau dispariții din provinciile Ghazni, Helmand, Kandahar și Kunduz, patru din cele 34 de provincii ale țării.

Conducerea talibanilor a oferit, declarativ, o "amnistie generală" tuturor celor din fostul guvern afgană după ce gruparea militantă islamistă a preluat controlul țării, în august.

Majoritatea provinciilor, inclusiv capitala Kabul, le-au fost predate fără luptă. Forțele de securitate s-au predat în masă în mai multe provincii, în timp ce altele și-au abandonat îndatoririle și s-au ascuns.

HRW afirmă că talibanii au obținut acces la registrele de angajare lăsate de fostul guvern și le folosesc pentru a identifica persoanele care urmează să fie arestate și executate.

"Amnistia promisă de liderii talibani nu i-a împiedicat pe comandanții locali să execute sumar sau să facă să dispară foști membri ai forțelor de securitate afgane", a declarat Patricia Gossman, director asociat pentru Asia la HRW.

Ca răspuns la aceste afirmații, oficialii talibani au declarat pentru HRW că au eliminat din rândurile lor 755 de membri care au comis astfel de acte și au înființat un tribunal militar pentru cei acuzați de crimă, tortură și detenție ilegală.

Cu toate acestea, potrivit HRW, talibanii nu au furnizat nicio dovadă care să le confirme afirmația.