Negocierile pentru salvarea acordului nuclear iranian, care au fost reluate luni la Viena, trebuie, potrivit Teheranului, să conducă la ridicarea sancțiunilor americane și la „garanția” că Washingtonul va reveni la pact, potrivit AFP.

După o pauză de cinci luni, negocierile pentru salvarea acordului încheiat în 2015 au fost relansate la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul unei runde, a opta, între țările încă părți la acord (Germania, Franța, Regatul Unit, China, Iran și Rusia).

„A opta rundă a negocierilor de la Viena tocmai a început”, a scris pe Twitter Alain Matton, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, luni după-amiază.

Miza discuțiilor urmărește să readucă în pact Statele Unite, care l-au părăsit în 2018 și au reintrodus sancțiunile împotriva Iranului. Statele Unite participă indirect la negocieri, Teheranul refuzând discuțiile directe cu Washingtonul.

"Astăzi se deschide o nouă rundă de discuţii. Problema garanţiilor şi verificării" ridicării sancţiunilor americane dacă Washingtonul va restabili acordul "sunt pe ordinea de zi", a declarat luni ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian, citat de către agenția oficială de știri IRNA.

Petrol iranian

Acordul din 2015 a oferit Teheranului ridicarea unei părți din sancțiunile care îi sufocă economia în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, pus sub control strict ONU.

El a fost ineficient de la retragerea unilaterală a Statelor Unite și de la repunerea în vigoare a sancțiunilor economice care afectează mai multe sectoare economice ale țării, inclusiv exportul de petrol. Iranul, care neagă că ar dori să achiziționeze bomba atomică, apoi a renunțat treptat la majoritatea angajamentelor sale.

„Cel mai important lucru pentru noi este să ajungem într-un punct în care să ne asigurăm că petrolul iranian va fi vândut cu ușurință și fără limite, că banii acestui petrol vor fi transferați în valută străină în conturile bancare iraniene și că vom fi capabili să beneficiem de toate veniturile diverselor sectoare economice”, a amintit Amir Abdollahian.

"Am ajuns la un document comun privind problema nucleară și sancțiunile. Astăzi vor începe primele negocieri (pe acest subiect)", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe iraniene Said Khatibzadeh "a sfătuit pe toți participanții la negocieri să vină la Viena cu voința de a obține o afacere bună", subliniind refuzul Teheranului de a "risipi timpul și risipa energie".

El a amintit că delegația iraniană se va „concentra pe două documente: ridicarea sancțiunilor și activitatea nucleară”.

"Timpul pentru negocieri este limitat"

Washingtonul avertizase deja Teheranul împotriva discuțiilor prelungite, fără a stabili un ultimatum pentru moment.

Mai sunt doar „câteva săptămâni” pentru a salva acordul nuclear cu Iranul dacă Teheranul continuă să-și extindă activitățile atomice la ritmul actual, a avertizat săptămâna trecută negociatorul american Rob Malley, avertizând despre o „criză” în caz de eșec al diplomației.

Același ton de partea Franței, Germaniei și Regatului Unit (E3). "Timpul se scurge. În absența unui progres rapid, având în vedere avansul rapid al programului nuclear al Iranului, acordul va deveni foarte curând un înveliș gol", au avertizat înalți oficiali.

Joi, coordonatorul Uniunii Europene Enrique Mora a declarat că „este important să accelerăm ritmul în chestiunile cheie restante (...), lucrând îndeaproape cu Statele Unite”.

Într-o declarație adresată sâmbătă agenției de presă ruse RIA Novosti, șeful Organizației Iranului pentru Energie Atomică, Mohammad Eslami, a declarat că țara sa nu are intenții de a îmbogăți uraniul cu peste 60% în cazul eșecului negocierilor privind programul său nuclear.

„Obiectivele noastre în ceea ce privește îmbogățirea uraniului sunt să satisfacem nevoile noastre industriale și de producție” și pe cele „ale poporului iranian”, a spus el.