​Cel puțin 40 de civili au fost torturați și uciși în iulie de armata din Myanmar, care se face astfel vinovată de un adevărat masacru, potrivit unei investigații BBC.

Criza Myanmar (screenshot)Foto: Hotnews

Martori oculari și supraviețuitori ai masacrului au povestit pentru BBC că soldații, printre care se aflau unii de numai 17 ani, au adunat sătenii din mai multe regiuni înainte de a separa bărbații de femei, după care i-au ucis.

Înregistrări video și fotografii arată că majoritatea bărbaților uciși au fost mai întâi torturați și apoi îngropați.

Se crede că masacrul a avut loc drept pedeapsă colectivă pentru atacurile întreprinse de grupările care cereau revenirea la regimul democrat înlăturat ca urmare a loviturii militare de stat din februarie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului militar nu a negat execuțiile, mai notează BBC.

Acestea au avut loc în iulie, fiind vorba despre 4 incidente separate în fieful opoziției din Myanmar, în regiunea Sagaing din centrul țării.

De la lovitura de stat din februarie, armata a întâmpinat rezistență din partea civililor care susțineau guvernul ales condus de Aung San Suu Kyi, care, între timp, a fost condamnată la închisoare.

BBC a stat de vorbă cu 11 martori oculari și a pus cap la cap mărturiile acestora cu înregistrări video făcute cu telefonul și fotografii aflate în posesia ONG-ului Myanmar Witness, organizație pentru drepturile omului cu sediul în Marea Britanie.

"Nu suportam să privim ce se întâmplă, așa că am stat cu capetele plecate, plângând”, spune o femeie care și-a pierdut fratele, nepotul și cumnatul în masacrul din satul Yin.

"I-am implorat să nu facă asta, dar nu le păsa. Întrebau femeile- <>”.

Un bărbat care a reușit să fugă din calea execuțiilor a spus că soldații i-au supus unor abuzuri terifiante, ore întregi, înainte ca aceștia să moară. "Erau legați, bătuți, torturați (...) toată ziua”, a mai spus el.

"Unii dintre soldați păreau foarte tineri, poate 17-18 ani, alții erau foarte bătrâni. Era și o femeie printre ei”.

Rudele celor torturați și uciși au insistat că bărbații nu au fost implicați în niciun fel în atacurile asupra armatei care a preluat puterea prin lovitura de stat.

Imagini cu puternic impact emoțional