Străzile capitalei Santiago, ca şi în numeroase oraşe din Chile, au explodat de bucurie la anunţul victoriei candidatului de stânga, Gabriel Boric, asupra adversarului său de extremă dreapta, José Antonio Kast, duminică în turul doi al alegerilor prezidenţiale, notează AFP citată de Agerpres.

Gabriel Boric noul presedinte Chile (Sursa Foto: Facebook)Foto: Hotnews

Coaliţia de stânga din care face parte Partidul Comunist a înregistrat o victorie zdrobitoare în acest duel fără precedent de la revenirea la democraţie în 1990 între doi candidaţi cu proiecte sociale diametral opuse.

Potrivit rezultatelor oficiale finale (99,96% din secţiile de votare), Gabriel Boric, care la 35 de ani este cel mai tânăr preşedinte al ţării şi printre cei mai tineri conducători din lume, a câştigat cu 55,87% din voturi, faţă de 44,13% pentru José Antonio Kast, un admirator al dictaturii lui Augusto Pinochet susţinut de ansamblul dreptei chiliene.

Peste un milion de voturi îi separă cei doi candidaţi (4,6 faţă de 3,6). Prezenţa la vot a depăşit 55%, un maxim istoric de când a fost eliminat votul obligatoriu în 2012.

În turul întâi, rata participării a fost de 47%, când José Antonio Kast s-a clasat pe primul loc (27,9% faţă de 25,8%), repetând că a fost candidatul "ordinii, justiţiei şi securităţii".

"Boric a reuşit să mobilizeze cel mai greu segment de mobilizat: tinerii", a declarat pentru AFP politologul Claudia Heiss.

Prin proiectul său de stat al bunăstării, o schimbare de amploare în ţara considerată ca fiind laboratorul liberalismului din America Latină, Gabriel Boric a câştigat, adunând în jurul său clasa mijlocie spre superioară, în principal la Santiago de Chile.

Promisiuni electorale

Gabriel Boric intenţionează să promoveze o reformă fiscală majoră pentru a-i implica pe cei mai bogaţi în programul său de acces mai bun la sănătate, educaţie şi crearea unui nou sistem de pensii, acum în întregime privat.

Chile este cea mai inegală ţară din OCDE.

Îmbrăcat într-un costum închis la culoare şi cămaşă albă deschisă la guler, cu ochelari subţiri şi barbă deasă, Gabriel Boric le-a promis zecilor de mii de simpatizanţi adunaţi să îl asculte în centrul capitalei "mai multe drepturi sociale", "rămânând în acelaşi timp responsabile fiscal".

Veselie pe străzile capitalei

O mulţime compactă şi plină de veselie a ieşit pe străzile capitalei, fluturând steaguri chiliene, inclusiv în Plaza Italia, epicentrul mitingurilor din 2019 pentru mai multă justiţie socială.

Preşedintele în exerciţiu, Sebastian Pinera, l-a felicitat într-un mesaj video pe noul şef de stat ales, care îşi va prelua oficial mandatul la 11 martie.

"Istoria ne-a învăţat că, atunci când suntem divizaţi în războaie fratricide, lucrurile se termină întotdeauna prost. Întregul Chile speră (...) că va exista un guvern foarte bun pentru Chile şi pentru chilieni", i-a spus Sebastian Pinera preşedintelui ales.