Populistul de extremă dreapta, José Antonio Kast, este pe punctul de a câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din Chile, devansându-l pe fostul lider al protestelor, stângistul Gabriel Boric.

Jose Antonio Kast cu familia (Sursa: twitter, Jose Antonio Kast)Foto: Hotnews

După numărarea a peste 90% din voturi, Kast a obținut 28%, în timp ce Boric este creditat cu 25,6%, reatează The Guardian. Cei doi își vor disputa finala luna viitoare.

De asemenea, cetățenii au ales și un nou congres. Rezultatele parțiale arată că partidul republican al lui Kast a reușit să obțină voturile dreptei și să-și asigure o victorie în primul tur.

Kast, 55 de ani, avocat și deputat, este un catolic convins, tată a 9 copii, un opozant al avortului și al corectitudinii politice, dar și al echității în ce privește căsătoria. Campania sa a fost axată pe migrație, securitatea publică și valorile sociale conservatoare.

La extrema cealaltă, Boric, 35 de ani, este un fost lider al mișcării studențești care a promovat constant libertățile sociale și un plan de recuperare post-pandemic axat pe măsuri ecologiste. Este cel mai tânăr candidat din istoria alegerilor prezidențiale din Chile.

Amândoi candidații au fost considerați outsideri, situându-se în afara coaliţiilor de dreapta şi de centru-stânga care au condus ţara de la sfârşitul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Alegerile au avut loc într-un moment în care Chile se află în tranziţie, în plin proces de redactare a unei noi Constituţii şi la doi ani după o criză socială fără precedent pentru a reclama o societate mai echitabilă în această ţară bogată în cupru, dar printre cele mai inegalitare din lume, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritate absolută, primii doi cel mai poziţionaţi în primul tur se vor confrunta într-un al doilea tur de scrutin la 19 decembrie.