Fitch a anunțat sâmbătă că a retrogradat ratingul datoriei pentru Sri Lanka, pe fondul temerilor tot mai mari că această țară din Asia de Sud va intra în incapacitate de plată pentru datoria sa de 26 de miliarde de dolari, o idee pe care autoritățile din Colombo o resping vehement, transmite AFP.

Sri LankaFoto: Flickr/ dronepicr

Retrogradarea, de la "CCC" la "CC"(ceea ce corespunde unui "risc ridicat de neplată"), a venit la o zi după ce s-a raportat că PIB-ul țării a scăzut cu 1,5% în al treilea trimestru, redresarea fiind împiedicată de dificultățile de accesare de valută.

Potrivit Fitch, retrogradarea reflectă sentimentul său de "probabilitate crescândă de neplată în următoarele luni", în timp ce rezervele valutare ale țării se ridicau la doar 1,58 miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie.

"Credem că va fi foarte dificil pentru guvern să își respecte scadențele din 2022 și 2023 în absența unor noi finanțări internaționale", a precizat agenția în comunicatul său.

Banca Centrală din Sri Lanka a reacționat vehement la acest anunț, acuzând Fitch că a fost "nesăbuită" pentru că nu a ținut cont de "evoluțiile pozitive" din economia țării.

"Trebuie remarcat faptul că guvernul a dat asigurări clare că Sri Lanka își va îndeplini obligațiile în perioada următoare", a precizat banca centrală într-un comunicat.

Potrivit Fitch, insula din Asia de Sud trebuie să ramburseze 500 de milioane de dolari în ianuarie și apoi un miliard de dolari în iulie, deși are puțin spațiu de manevră în ceea ce privește intrările de capital.

Dependentă în mare măsură de turism, economia din Sri Lanka a fost grav afectată de pandemie, care a redus drastic intrările de valută, forțând autoritățile să impună o interdicție de import care provoacă penurie de alimente, combustibil și medicamente.

Economia națională a crescut cu 12,3% în al doilea trimestru, dar un al treilea val de Covid a forțat guvernul să impună o stare de asediu de 41 de zile, care a afectat sectorul serviciilor și cel industrial, potrivit statisticilor oficiale publicate vineri.