Parlamentul European a cerut joi ca formarea deputaților pentru combaterea hărțuirii sexuale să devină obligatorie, relatează AFP.

​Parlamentul EuropeanFoto: europarl.europa.eu

Spunând că măsurile actuale împotriva hărțuirii sexuale „nu sunt suficient de puternice”, deputații europeni, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, „cere (e) în special instituirea, cât mai curând posibil, a unei pregătiri obligatorii în lupta împotriva hărțuirii pentru toți deputații”. iar de la începutul mandatului lor.

Ar putea fi luate în considerare sancțiuni în cazul refuzului de a participa.

Având în vedere consecințele generale pentru instituțiile europene, textul, puternic dezbătut în special asupra caracterului obligatoriu al acestor cursuri, a fost în cele din urmă adoptat cu 516 voturi pentru (86 împotrivă și 75 abțineri).

Nu este prima dată când se solicită formarea obligatorie, dar până acum biroul Parlamentului, organul de conducere al instituției, le lăsa cu caracter voluntar.

„Aparent, măsurile voluntare nu sunt suficiente”, a insistat europarlamentara social-democrată austriacă Evelyn Regner, subliniind că „doar un sfert dintre membri au participat la una dintre aceste formări de bază”.

"Da, #MeToo a schimbat multe lucruri (...) dar nu suficient. Și aici, în acest parlament, problemele au fost ignorate și măsuri urgente încă nu au fost implementate", a mai subliniat europarlamentara germană pentru mediu Terry Reintke.