Încercând să evite o motocicletă, un camion care transporta combustibil în orașul Cap-Haitien (Haiti) s-a răsturnat marți, scrie abcnews. Localnicii s-au adunat cu găleți și bidoane să strângă benzina vărsată probabil pentru revânzare pe piața neagră, Haiti trecând printr-o penurie de carburanți. Numai că mașina a explodat, iar 75 de haitieni au decedat. Haiti trece printr-o criză de materiale sanitare și de personal medical, națiunea fiind bombardată de dezastre în ultimele luni - revolte, un val de răpiri, un cutremur puternic care a ucis peste 2.200 de oameni și asasinarea președintelui din 7 iulie.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Era după miezul nopții și am auzit un zgomot puternic, așa că l-am rugat pe unul dintre băieții mei să meargă să se uite. Mi-a spus că o camionetă cu benzină a explodat”, spune Abraham Joanis, în vârstă de 61 de ani, în timp ce căra o chitară salvată din rămășițele carbonizate ale casei sale, una dintre cele aproximativ 50 locuințe devastate de incendiu.

La câteva ore după explozie, clădirile și vehiculele avariate încă fumegau, în timp ce pompierii acopereau cadavrele arse cu cearșafuri albe și le încărcau într-un camion.

„Este oribil ce s-a întâmplat”, a declarat Patrick Almonor, viceprimarul Cap-Haitien, al doilea oraș ca mărime din țară, care a confirmat marți seara moartea celor 75 de localnici. „Am pierdut atât de multe vieți”, a spus el.

Prim-ministrul Ariel Henry, el însuși medic, a vizitat locul exploziei, în timp ce victimele bandajate din cap până în picioare se luptau să supraviețuiască.

Premierul a promis ajutor sub forma spitalelor de campanie si a unui contingent de lucrători medicali. Dar la câteva minute după ce a părăsit unitatea, alți cinci pacienți au murit.

„Întreaga națiune haitiană este îndurerată”, a spus Henry pe Twitter în timp ce declara trei zile de doliu național. „Cu inima sfâșiată văd starea critică a unora dintre compatrioții noștri”, a adăugat el.

Cel puțin 15 victime au fost evacuate pe calea aerului către spitale din capitala Port-au-Prince.

Haitienii încearcă de luni de zile să facă rost de benzină pe fondul penuriei care a închis benzinăriile, a dus la creșterea prețurilor la combustibil pe piața neagră și a forțat afacerile să se închidă.

„Este groaznic prin ce trebuie să treacă țara noastră”, a spus Dave Larose, un inginer civil care lucrează în Cap-Haitien.