Arabia Saudită, cea mai mare economie din lumea arabă, şi-a aprobat duminică bugetul pentru 2022 fără a prognoza un deficit, o premieră de la prăbuşirea preţului petrolului în 2014, pe fondul unei reveniri a preţului pe pieţele mondiale, notează AFP și Agerpres. "Cheltuielile se ridică la 955 de miliarde de riali (225 de miliarde de euro), iar veniturile ajung la 1,045 de miliarde de riali (246 de miliarde de euro), cu un excedent de până la 90 de miliarde de riali (21 de miliarde de euro)", a declarat regele Salman, citat de agenţia oficială SPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest excedent bugetar este prevăzut în contextul în care cel mai mare exportator mondial de petrol a "depăşit repercusiunile economice şi fazele excepţionale ale pandemiei de COVID-19", potrivit monarhului saudit.

"O atenţie sporită va fi acordată securităţii şi sănătăţii cetăţenilor şi rezidenţilor, dezvoltării umane, continuării creşterii, diversităţii economice şi sustenabilităţii financiare", a adăugat el.

Anunţul Riadului intervine pe fondul creşterii preţului petrolului, în pofida temerilor ridicate de varianta Omicron a coronavirusului. Cursul aurului negru a încheiat vineri în creştere, înregistrând cea mai bună săptămână din august.

Preţul barilului de Brent din Marea Nordului pentru livrare în februarie a crescut la 75,15 dolari. La New York, un baril de West Texas Intermediate (WTI) pentru luna ianuarie a urcat la 71,67 dolari.

Potrivit economiştilor, Arabia Saudită are nevoie de un preţ al ţiţeiului de aproximativ 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul.

Dacă previziunile saudite se realizează, va fi pentru prima dată când bogata ţară din Golf va înregistra un excedent bugetar după 2013, când Riadul a înregistrat un excedent de 206 miliarde de riali.

Ministerul de Finanţe saudit a estimat în septembrie că bugetul pentru 2022 va include un deficit de 52 de miliarde de riali, reaminteşte AFP.